Annonce

Lavere demensrisiko hos høje unge mænd

Høje unge mænd har lavere risiko for at udvikle demens senere i livet. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.

89.000. Det er det anslåede antal af personer i Danmark, der har demens. Det oplyser Nationalt Videnscenter for Demens.

Demens er en tilstand, der udvikles, når ens mentale færdigheder bliver svækket af sygdom. Den hyppigste årsag til demens er Alzheimers sygdom, og forskningen viser, at risikoen for at udvikle demens stiger med alderen.

Læs også: Sådan kan vi forhindre hvert 3. tilfælde af demens

Nu viser ny dansk forskning, at der er en særlig gruppe, der har en lavere demensrisiko. Det drejer sig om høje, unge mænd.

Studiet, der er baseret på data fra 666.333 danske mænd, viser, at der er en sammenhæng mellem unge mænds højde og en lav demensrisiko. Sammenhængen kan skyldes, at højde er et udtryk for vækstbetingelser, og at en høj højde af den årsag er et udtryk for, at kroppen har udviklet sig optimalt.

Højden spiller en rolle

Studiet er udarbejdet af en gruppe forskere fra Københavns Universitet og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i Region Hovedstaden. Studiet skiller sig ud fra tidligere undersøgelser, fordi det undersøger sammenhængen mellem højde og risikoen for demens samtidig med, at andre parametre såsom intelligens, uddannelse og tidlige familiære faktorer hos brødre også er taget med i betragtningen.

Merete Osler, der er klinisk professor ved Københavns Universitet og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, er en af forfatterne bag studiet. Hun påpeger, at en af de største styrker ved undersøgelsen er de mange forskellige faktorer, der er blevet taget højde for.

”Vores resultater peger på, at der stadig er en sammenhæng mellem højde hos unge mænd og en lavere risiko for demens senere i livet, når man sammenligner mænd med samme intelligens og uddannelsesniveau. Vores analyse af brødre antyder, at sammenhængen kan have rødder i forskelle i, hvad brødre har været udsat for i det tidlige liv, frem for i de familiefaktorer, som brødrene deler,” siger Merete Osler.

Studiet er baseret udelukkende på undersøgelser af mænd. Af den grund er det uvist, om højde spiller samme rolle i forhold til demensrisiko blandt unge kvinder.

Du kan læse mere om studiet i det videnskabelige tidsskrift eLife.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Københavns Universitets artikel “Høje unge mænd kan have lavere risiko for demens”, Sundhedsstyrelsens side om demens og Netdoktors faktaartikel om demens

Sidst opdateret: 02.03.2020

Annonce