Annonce

Lungekræft er nu den mest udbredte kræftsygdom i Danmark

Mange år med en udbredt rygekultur i Danmark viser sig nu i statistikkerne, hvor lungekræft for første gang topper som den mest udbredte kræftsygdom i Danmark.

Længe har brystkræft været den mest udbredte form for kræft i Danmark, men det er ikke længere tilfældet. En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse viser, at lungekræft nu er den kræftform, som flest rammes af. I 2020 var der over 5.000 danskere, der fik konstateret lungekræft, mens tallet var 4.800 for brystkræft.

Lungekræft har en høj dødelighed

I modsætning til brystkræft, der er mest udbredt blandt kvinder, er der næsten lige så mange mænd som kvinder, der får konstateret lungekræft. Derudover er der en højere dødelighed blandt dem, der rammes af lungekræft, hvor kun hver fjerde er i live fem år efter, de fik diagnosen. For dem, der får brystkræft, er prognosen noget anderledes, hvor man vurderer, at 90 procent er i live fem år efter, diagnosen blev stillet.

Flest tilfælde skyldes rygning

Af alle dem, der rammes af lungekræft, er det mellem 90 og 95 procent af tilfældene, der vurderes at være rygerelaterede. Torben Riis Rasmussen der er overlæge og formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe, fortæller om risikoen ved at ryge:

- Den risiko, man påfører sig selv ved at ryge, forsvinder ikke, selv om man holder op. Mange af de patienter med lungekræft, vi ser i dag, er holdt op med at ryge, sommetider for mange år siden - men risikoen bærer de stadig med sig, siger Torben Riis Rasmussen til Berlingske. Behandlingen af lungekræft er dog blevet bedre, og flere overlever.

Gode råd til rygestop

Alle, der har prøvet at stoppe med at ryge, ved, at det er frygteligt svært. Men det kan lade sig gøre for alle. I videoen herunder, kan du få gode råd til dit rygestop af rygestopinstruktør Maj-Britt Bjerre Koch.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: cancer.dk, tv2.dk

Sidst opdateret: 18.07.2022

Annonce