Annonce

Madforgiftning, roskildesyge eller “bare” ondt i maven?

Hvad er forskellen på de forskellige mavepiner? Netdoktor guider dig gennem de forskellige typer af symptomer.

De fleste mennesker har prøvet at have ondt i maven. Men mavesmerter kan opstå af mange forskellige årsager. Nogle af de mest hyppige mavepiner sker ved madforgiftning og roskildesyge.

Madforgiftning

Madforgiftning opstår ved, at nogle bakterier danner giftstoffer, der går ind og påvirker mave-tarm-kanalen, hvilket udløser smerte i maveregionen.

Giftstofferne virker inden for få timer og giver symptomer såsom kvalme, opkastninger, ondt i maven og diarré. Derudover kan man opleve at være dehydreret, og i nogle tilfælde kan man udvikle feber.

Læs også: Symptomoversigt for mavesmerter

Roskildesyge

Roskildesyge skyldes en infektion med virussen “norovirus” og i sjældne tilfælde af “sapovirus”. Roskildesyge er en af de typiske årsager bag akutte mavesmerter.

Symptomerne er pludselig opstået kvalme, opkastning og diarré som kan vare i et par dage. I sjældne tilfælde kan det resultere i væsketab og salt-ubalance, og det kan være farligt især for børn og ældre samt personer med svækket immunforsvar.

Ondt i maven?

Både madforgiftning og roskildesyge har symptomer, der er lokaliseret i maven. Men oplever du at have ondt i maven, og det ikke er hverken det første- eller anden nævnte, så kan det være nogle af disse andre typer af mavesmerter:


Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev

Kilder: Netdoktors artikler Roskildesyge (Norovirus), Madforgiftning og Mavesmerter

Sidst opdateret: 25.06.2020

Annonce