Lunger

Vacciner til personer med KOL
Patienter med KOL har to til fem gange så høj risiko for infektioner i lungerne, som raske. For at nedsætte risikoen for, at man bliver alvorligt syg af tilstødende infektioner, bør man overveje at blive vaccineret mod visse infektioner.

KOL og følgesygdomme
Følgesygdomme til KOL kan have stor indvirkning på de daglige symptomer og på KOL-forløbet.
-
Motion og KOL
Har man KOL, er det godt at motionere. I forhold til raske personer får personer med KOL åndenød ved mindre fysiske anstrengelse, hvilket i højere grad fører til en tilværelse, hvor personen ikke bevæger sig særlig meget.
-
Forløb: KOL, ambulant
KOL udredes og behandles som udgangspunkt via egen læge, og kun i tilfælde med svær KOL henvises til sygehus.
-
Behandling af astma
Behandlingen af astma afhænger af, hvor gammel man er, og hvor hårdt man er angrebet. Bliv klogere på astmabehandling her.
-
Åreforkalkning i halspulsåren
Åreforkalkning er en sygdom, der rammer mange danskere. Det er samtidig den hyppigste dødsårsag i den vestlige verden. Lær mere om sygdommen her.
-
Har du tjek på dit indeklima?
Når det er mørkt og koldt, tænder vi stearinlys og fyrer op i brændeovnen. Men ved du hvordan man skaber et godt indeklima? Læs med her og bliv klogere.
-
Særlige hensyn ved KOL
KOL kan gøre, at visse af hverdagens gøremål, der normalt tages for givet, kan kræve særlige overvejelser, hensyn eller ekstra planlægning.
-
Motion og astma
gymnastik eller andet arbejde, har patienten astma. Det var den første beskrivelse af anstrengelsesudløst astma. Mere viden om sygdommen er naturligvis kommet til siden. Åndenød ved fysisk anstrengelse kan også skyldes andet end astma. Desværre opstod myten, at personer...
-
Pårørende til en person med KOL
KOL. Det kan være svært at være pårørende til en person med KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom). Sygdommen påvirker personens liv og kan sætte en del begrænsninger for den syge, og dermed ofte også for den pårørende.
-
Rehabilitering ved KOL
-
Astma og graviditet
Op mod 10 procent af alle gravide kvinder i Danmark har astma. Graviditet påvirker ofte graden af ens astma og dermed også kontrollen af astmaen. Nogle gravide vil helst undgå at tage astma-medicin, men det er sikrere at blive behandlet med medicin under graviditeten en...
-
Astma hos unge
Omkring fem til syv procent af alle unge har astma. De fleste har astma af let eller moderat grad med periodevise eller sporadiske symptomer. En stor gruppe har betydelige gener af sygdommen, så den påvirker deres dagligdag. Astma kan oftest behandles meget effektivt, m...
-
At være pårørende til en astmatiker
Det kræver noget at være pårørende til en astmatiker, men med viden og indsigt er det nemmere at kunne drage omsorg for og give støtte til astmatikeren. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i, hvad sygdommen går ud på, hvordan medicinen virker, hvordan den tages korre...