Annonce

Mange unge eksperimenterer med e-cigaretter

En fjerdedel af alle 15-årige har prøvet at ryge e-cigaretter. Det eksperimenterende forbrug øger sandsynligheden for at blive fast ryger.

E-cigaretter er blevet populære blandt store skoleelever, viser tal fra Skolebørnsundersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Hele 24 procent af de 15-årige og 8 procent af de 13-årige har prøvet e-cigaretter. Det er en bekymrende tendens, der har indflydelse på unges sundhed.

- Det er ikke godt, at e-cigaretter tilsyneladende er blevet så populære blandt børn. Vi ved, at e-cigaretter indeholder mange skadelige stoffer og ofte også nikotin. Særligt nikotin er afhængighedsskabende og skadeligt for udviklingen af børns hjerner, siger Lotus Sofie Bast, strategisk leder for forskningsområdet rygning på Statens Institut for Folkesundhed.

Læs også: Flere rygere i Danmark

Eksperimenterende forbrug kan føre til fast rygning

En stor andel af de 15-årige ryger ikke fast, men eksperimenterer både med e-cigaretter og almindelige cigaretter. Især hos drengene er tallet højt.

Det er ikke bare e-cigaretterne, der er et problem. Over mange år har der været et fald i antallet af skoleelever, der sommetider ryger. Men fra 2014 er tallet stagneret, når man ser på både e-cigaretter og almindelige. Det eksperimenterende forbrug, hvor man sommetider ryger, kan for mange unge føre til fast rygning, forklarer Lotus Sofie Bast.

Læs også: E-cigeretter og rygestop

Misvisende markedsføring

E-cigaretter er egentlig tiltænkt rygere, der gerne vil stoppe, som et produkt, der kan hjælpe dem i overgangsfasen til helt at holde op. Lotus Sofie Bast peger dog på at markedsføringen af e-cigaretter kan være misvisende for mange unge. Fordi det markedsføres som et ‘sundere alternativ’ til almindelige cigaretter, kan især børn og unge få det indtryk, at de ikke er skadelige.

E-cigaretter indeholder dog også skadelige stoffer, selvom de ikke er ligeså farlige som almindelige cigaretter. Undersøgelser viser desuden, at unge, der har prøvet e-cigaretter, er mere tilbøjelige til at begynde at ryge almindelige cigaretter.

Damp fra e-cigaretter kan være skadelig

Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af e-cigaretter både med og uden nikotin. Ud over at nikotin er skadeligt, har enkeltstående undersøgelser vist, at der kan være problematiske indholdsstoffer i nogle af e-væskerne, og at der kan opstå problematiske stoffer i selve fordampningsprocessen i nogle typer e-cigaretter. Der findes mange forskellige typer e-væsker og e-cigaretter, og det er producentens eget ansvar at deklarere væskerne korrekt og sikre, at der ikke er skadelige stoffer i deres produkter. Men da der ikke er nogen systematisk kontrol af e-væsker fra myndighedernes side, har man som forbruger ingen garanti for, at væskerne (kun) indeholder de indholdsstoffer, der er deklareret.

Læs mere om e-cigaretter

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Lotus Sofie Bast, strategisk leder for forskningsområdet rygning på Statens Institut for Folkesundhed, SDU, og Netdoktors egen artikel om e-cigeretter

Sidst opdateret: 30.05.2019

Annonce