Annonce

Middelhavskost kan mindske depression

Et nyt studie udført af forskere ved University of Technology Sydney viser, at middelhavskost kan reducere depressive symptomer, men kosten kan også gavne andre.

I et randomiseret, kontrolleret forsøg har tre forskere undersøgt, om middelhavskost kan mindske depressive symptomer hos unge mænd. Det skriver forskning.no. I alt var 72 mænd i alderen 18 til 25 år, der alle led af en moderat eller slem depression, en del af studiet. Gruppen blev opdelt i to, hvor den ene gruppe skulle følge middelhavskosten i 12 uger. Den anden gruppe modtog befriending-terapi, som er en terapiform, hvor patienten får en form for mentor, der støtter dem.

Kosten kan gøre os lykkeligere

Den mad vi indtager kan blandt andet være med til at påvirke vores stofskifte og immunforsvar. Samtidig formoder man, at der er en forbindelse mellem tarmen, tarmbakterierne, nervesystemet og hjernen. Jessica Bayes, der er en af forskerne bag studiet, forklarer i en pressemeddelelse, at 90 procent af kroppens serotonin kommer fra tarmbakterierne. Serotonin er et af de stoffer, der gør, at vi føler os lykkelige. Kosten er altså med til at påvirke vores tarmbakterier, som så er med til at afgøre, hvor lykkelige vi føler os. En sund kost kan derfor gavne både det fysiske og psykiske helbred.

Læs også: Tarmfloraen er nøglen til et godt helbred

Middelhavskost er også gavnlig ved andre sygdomme

Selvom det nævnte studie har fokus på unge mænd, der er deprimerede, er der også grund til at overveje middelhavskosten, hvis du ikke falder ind i den gruppe. Der er nemlig flere studier, der viser middelhavskostens mange gavnlige effekter. Blandt andet kan middelhavskost beskytte mod hjertekarsygdomme, fedtlever og udviklingen af type 2-diabetes. Samtidig kan den hjælpe, hvis du har forhøjet blodtryk og mindske kræftrisikoen i tyktarmen.

Hvad er middelhavskost?

  • Fokus på fiberrig og fedtfattig kost.
  • Højt indhold af frugt, grøntsager, bælgplanter, fuldkornsbrød og korn.
  • Gode fedtstoffer fra nødder, kerner, fede fisk og olivenolie.
  • Nedsættelse af mængden af mættet fedt særligt fra mejeriprodukter.
  • Reducering af indtaget af rødt kød.
  • Moderat alkoholindtag.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forskning.no, The American Journal of Clinical Nutrition, Netdoktors egne artikler om: Overvægt og forhøjet kolesteroltal, Fedtlever, Forhøjet kolesterolindhold i blodet, Behandling af overvægt, Tarmfloraen er nøglen til et godt helbred

Sidst opdateret: 24.05.2022

Annonce