Et nyt studie tyder på, at alt over 4.400 skridt dagligt forlænger levetiden markant. Derfor skal man ikke lade sig slå ud, hvis man ikke når de populære 10.000 skridt.
Det har i mange år været et udbredt mål, at man skal gå 10.000 skridt om dagen for at være sund. Nu tyder et nyt studie, publiceret i JAMA Internal Medicine, på, at mindre også kan gøre det. Hvis de 10.000 skridt virker uoverskueligt, kan man i stedet sigte efter at komme over 4.400 skridt med god samvittighed.
Læs også: Sådan kommer du igang med motion
Forskerne bag studiet fulgte 16.741 kvinder med en gennemsnitsalder på 72 år. Kvinderne bar en skridttæller i en uge, og der blev fulgt op på dem cirka fire år efter. Her kunne det observeres, at de kvinder, der gik omkring 4.400 skridt dagligt, havde en lavere dødsrate end dem, der kun gik omkring 2.700 skridt dagligt. Studiet tyder på, at dødeligheden falder, des flere skridt man går om dagen. Mere end 7.500 skridt så dog ikke ud til at have en effekt på dødeligheden.
Desuden observerede forskerne, at det er antallet af skridt, der har en betydning for, hvor længe man lever, og ikke intensiteten af skridtene. I den sammenhæng har det derfor ikke den store betydning, om man går eller løber.
Læs også: Motion - lidt har også ret
Motion har ikke blot indflydelse på, hvor længe man lever. Det gavner også ens fysiske og psykiske helbred her og nu. Med regelmæssig motion kan man blandt andet forebygge knogleskørhed, nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme samt opnå større overskud og velvære i dagligdagen.
For voksne mellem 18 og 64 år anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man er fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen med en intensitet, der ligger mellem moderat og høj. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Mindst to gange om ugen skal den fysiske aktivitet have en høj intensitet og vare mindst 20 minutter, ligesom man bør dyrke en motionsform, som øger knoglestyrken og bevægeligheden.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilde: JAMA Internal Medicine og Netdoktors egen artikel: Motion-lidt har også ret
Sidst opdateret: 04.06.2019