Et nyt studie fra DTU og Københavns Universitet peger på, at den kroniske søvnsygdom narkolepsi kan skyldes, at kroppens immunsystem går til angreb på sig selv.
Narkolepsi er en søvnsygdom, hvis største kendetegn er, at man kan falde i søvn meget pludseligt, som for eksempel midt i en samtale. I lang tid har man haft en idé om, at det er en autoimmun sygdom, og nu tyder ny forskning fra DTU og KU på, at formodningen er rigtig. Når sygdommen er autoimmun, vil det sige, at immunsystemet går til angreb på kroppens egne celler.
I det ny studie undersøgte forskerne blodprøver fra 20 personer med narkolepsi og fra 52 raske personer. Hos næsten alle personerne med narkolepsi, fandt de en bestemt type celler, som hører til immunforsvaret . Disse celler kan genkende de neuroner (hjerneceller), der er med til at styre vores vågenhed. Med stor sandsynlighed ødelægger cellerne neuronerne, og derfor får narkoleptikere svært ved at styre, hvornår de er vågne.
Det er ikke et bevis for, at det også er dem (cellerne. red), som har dræbt neuronerne. Men det er et rigtig vigtigt skridt på vejen” siger lektor Birgitte Rahbek Kornum, Institut for Neurovidenskab, KU.
Forskningen peger også på, at der skal være noget, der sætter gang i disse cellers aktivetet og narkolepsien. Man er dog stadig ikke sikker på, hvad præcis det er, og hvorfor nogle får sygdommen. Men nu kan man begynde at udvikle medicin, der regulerer nervesystemet, hvilket forskerne forventer, der vil komme større fokus på.
Læs mere om søvnproblemer
I danmark er der mellem 2.500 og 3.000, som lider af søvnsygdommen narkolepsi. Udover voldsom søvntrang er sygdommen også kendt for anfald, hvor alle muskler bliver slappe, så man pludselig kan falde sammen. Anfaldene varer fra få minutter til en halv time og kan komme flere gange om dagen. Mange er også generet af permanent søvnighed, som ikke forsvinder, selvom de sover i løbet af dagen og lang tid om natten.
I dag behandler man sygdommen med medicin, der stimulerer centralnervesystemet, der hovedsageligt virker på søvnigheden, men også kan dæmpe anfaldene.
Læs mere om narkolepsi
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: DTU og Netdoktors artikel om Narkolepsi
Sidst opdateret: 19.03.2019