Annonce

Ny forskning: 4. stik beskytter effektivt mod corona

Statens Serum Institut har i samarbejde med de andre nordiske lande fundet ud af, at det fjerde stik mod corona beskytter markant mod alvorlig corona.

I efteråret blev alle over 50 år tilbudt et fjerde stik mod corona. Nu har et stort, fælles nordisk studie undersøgt, hvor meget det fjerde stik egentlig beskytter mod corona.

To vaccine-varianter

Siden 2020, hvor de første corona-vacciner blev taget i brug, har virussen muteret og udviklet sig meget. Derfor er vaccinerne også blevet opdateret flere gange, og i dag tilbydes to forskellige udgaver af vaccinen. Den ene er rettet mod undervarianten BA. 1, mens den anden er rettet mod undervarianterne BA. 4 og 5. De variantopdaterede udgaver skulle beskytte bedre mod omikronvarianterne, der var dominerende i efteråret, da det fjerde stik blev tilbudt.

Læs også: Snart kan udvalgte grupper blive vaccineret mod corona og influenza

4. stik beskytter markant bedre

Nu har forskere fra Statens Serum Institut sammen med forskere fra de nordiske lande undersøgt, hvor meget bedre det fjerde stik beskytter mod alvorlig corona. Undersøgelsen viser, at vaccinerne begge reducerer risikoen for indlæggelse på grund af corona med omkring 75 procent, mens risikoen for død reduceres med omkring 80 procent.

Lige nu er det kun personer på 50 år og derover, samt personer, der er i øget risikoen for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb, hvis de får corona, der tilbydes det fjerde stik. Det ser ikke ud til, at andre grupper bliver tilbudt vaccinen foreløbig.

Undersøgelsen er endnu ikke fagfællebedømt.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: ssi.dk

Sidst opdateret: 01.02.2023

Annonce