At få en hjerneskade er en livsforandrende begivenhed - både for den, der bliver ramt og for dennes ægtefælle. Ny forskning viser dog, at netop ægtefællen bliver glemt af samfundet, og derfor ikke får de nødvendige tilbud om hjælp.
En hjerneskade kan være en stor krise både for den, der bliver ramt, men også for familien. Særligt kan ægtefællen blive ramt af en stor sorg over at have mistet deres partner, selvom de stadig lever. En hjerneskade kan nemlig ændre både personlighed og fysisk kunnen hos den, der bliver ramt.
Ny forskning viser, at den form for sorg ofte ikke anerkendes fuldt ud hverken af samfundet eller af familie og venner.
Læs også: Hvad er stroke?
Cecilie Marie Schmidt Thøgersen beskriver følelsen af at miste sin ægtefælle, selvom de stadig er i live, som en usynlig sorg.
At sorgen er usynlig og sjældent anerkendes, fører til, at den pårørende for eksempel ikke får tilbudt hjælp til at håndtere sorgen og livet efter hjerneskaden. Det kan ifølge forskerne have store konsekvenser for den pårørende, for eksempel depression, stress og generelt forringet livskvalitet.
- Der er en sammenhæng mellem den pårørendes trivsel og den ramte ægtefælles trivsel. Hvis ikke man sikrer, at den pårørende ægtefælle får den hjælp, der er brug for til at bearbejde den psykologiske byrde, så kan det i sidste ende påvirke den ramte ægtefælle, så denne ikke trives og har sværere ved rehabilitering, siger Cecilie Marie Schmidt Thøgersen.
Læs også: Sorg
- Hvis krisen, man som pårørende står i, ikke bliver anerkendt for, hvor svær den reelt set er, så kan det føre til, at man ikke kan få den støtte og hjælp, man har brug for, siger Cecilie Marie Schmidt Thøgersen, der er psykolog og ph.d.-studerende i rehabiliteringspsykologi ved Aalborg Universitet. Hun har netop udgivet en forskningsartikel om emnet i samarbejde med andre forskere fra Aalborg Universitet.
Hvis din ægtefælle har fået en hjerneskade som følge af en blodprop eller blødning i hjernen, så kan du tale med Hjernesagen og Trygfondens rådgivningstilbud Strokelinjen. Du kan læse mere om at være pårørende til en person med hjerneskade på Hjernesagens hjemmeside.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Aalborg Universitet og Hjernesagen
Sidst opdateret: 08.03.2022