Annonce

Ny forskning: Luft ud, mens du sover og præster bedre

Lufter du ud, når du sover? Hvis ikke, så skulle du måske begynde på det. Det kan nemlig både få dig til at sove bedre og præstere bedre, viser ny forskning.

Føler du dig ekstra frisk og veloplagt, når du har sovet med vinduet åbent hele natten? Det er der faktisk en videnskabelig forklaring på. I et nyt internationalt forskningsprojekt har forskere fra Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med kinesiske forskere undersøgt, hvordan luftkvaliteten i soveværelset påvirker vores søvn og præstationsevner. Studiet kom frem til, at luften i vores soveværelse har stor betydning for, hvordan vi sover, og hvor godt vi præsterer dagen efter.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Building and Environment.

Læs også: Sover du dårligt?

Over 100 husstandes luftkvalitet er blevet målt

I studiet indgår målinger fra over 100 husstande, hvor luftkvaliteten i deres soveværelser er blevet målt, mens de sov. Samtidig blev deltagernes kognitive evner og søvnkvalitet målt. Studiet viser, at god luftkvalitet, mens vi sover, er gavnligt for vores evner til at koncentrere os, forstå og reagere på ting.

Læs også: Urolig søvn kan både være sund og sygelig

Hvad kan du gøre for at forbedre luftkvaliteten?

Der er en lang række faktorer, der er med til at forværre luftkvaliteten, når vi sover. For eksempel forurener vi selv luften, når vi udånder, men også de ting, vi har i hjemmet som computere, møbler og tøj, er med til at forværre luftkvaliteten.

Hvis vi gerne vil forbedre luftkvaliteten, så skal der ren, frisk luft til. Det vil sige, at det ikke hjælper blot at åbne døren ind til soveværelset. Derimod skal du åbne et vindue, medmindre du bor tæt på meget trafik eller industri, som er med til at forurene luften. I dette tilfælde kan en mekanisk ventilation gøre jobbet.

Læs også: Forstå din døgnrytme

Vi har brug for dobbelt så meget udluftning som anbefalingerne

I Danmark har bygningsreglementet siden 2008 haft anbefalinger til mekanisk ventilation, det vil sige ventilation med et indbygget ventilationsanlæg, i nybyggede og renoverede boliger. Men for at søvnen understøttes bedst muligt, viser de nye undersøgelser, at der skal være dobbelt så meget udluftning i soveværelset, som de nuværende anbefalinger lyder. Derfor er det altså en god ide at åbne et vindue eller anskaffe dig en mekanisk ventilator, hvis du gerne vil forbedre din søvn og dine kognitive evner.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: ritzau.dk, ritzau.dk og berlignske.dk

Sidst opdateret: 27.04.2023

Annonce