Halvdelen af alle danskere med lungesygdommen KOL er ikke diagnosticeret. Derfor sætter ny kampagne fokus på symptomerne og på at få flere i risikogruppen til lægen.
Et nyt tiltag fra Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen sætter nu fokus på den kroniske lungesygdom KOL. Det er nemlig kun halvdelen af de 320.000 danskere, der har KOL, der er blevet diagnosticeret med sygdommen.
Kampagnen “Pust liv i hverdagen” skal gøre flere opmærksomme på sygdommen. Dels er målet at få flere til at kende sygdommens symptomer. Dels er det, at få de danskere, der oplever symptomerne, til at opsøge deres læge og få lavet en lungefunktionsundersøgelse. Det er nemlig vigtigt, at man reagerer tidligt på symptomerne for blandt andet at forhindre yderligere tab af lungefunktion. De ødelæggelser, der sker af lungevævet, kan nemlig ikke genvindes.
Hvis man oplever nogle af følgende symptomer, skal man være opmærksom på, at det kan skyldes KOL og derfor opsøge læge:
Særligt bør man være opmærksom, hvis man er ryger, har røget eller har arbejdet i et erhverv med lungeskadelige stoffer såsom støv eller røg. Symptomerne opstår langsomt og tiltager typisk over 20-30 år.
Læs også: Symptomer på KOL
Der er flere tiltag, der kan forebygge KOL og lette symptomerne samt hindre tilstødende problemer. Nogle af de vigtige tiltag er:
Læs mere om KOL og hvad man selv kan gøre
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Sundhedsstyrelsen og Netdoktors artikler: Symptomer på KOL, KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom)
Sidst opdateret: 07.05.2019