Annonce

Ny rapport: Unge føler sig presset til druk

Mange unge føler sig ofte presset til at drikke mere, end de egentlig har lyst til. Det viser en netop udkommet rapport.

Danske unge har længe haft den kedelige rekord at være de unge i Europa med det største alkoholforbrug. Men noget tyder på, at det store alkoholindtag ikke altid er ønskværdigt for de unge selv. For nyligt landede nemlig en ny rapport fra Trygfonden og Kræftens Bekæmpelse. Rapporten giver indblik i de 15 til 25-åriges alkoholvaner og deres holdninger til alkoholkulturen. Bemærkelsesværdigt er det, at 88 procent af de unge ønsker en alkoholkultur, hvor alle accepterer et ’nej tak’, mens næsten seks ud af ti har følt sig presset af deres venner til at drikke mere alkohol, end de egentlig selv havde lyst til.

Læs også: Danske teenagere er europamestre i druk

Venners og egne forventninger øger drikkepres

Drikkepres kommer, ifølge rapporten, flere steder fra. Der er både det direkte og italesatte pres fra venner, men også et mere indirekte pres skabt af den sociale sammenhæng eller den indre følte forventning. Hver fjerde ung angiver for eksempel, at de har drukket mere, fordi de har følt, at det blev forventet af dem. Drikkepres kan opstå, hvis vennerne drikker hyppigt og i store mængder, hvis alkohol bliver serveret som en selvfølge, eller der ofte spilles druklege. Rapporten opgør også, at to ud af tre unge har binge-drukket inden for seneste måned. Det vil sige, at de har drukket mindst fem genstande ved samme lejlighed. Det er en stigning fra 55 procent i 2016 til 66 procent i 2021.

Tidlig alkoholdebut går ud over hjernen

Særligt tendensen til at drikke alkohol i en tidlig alder kan give anledning til bekymring. I Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger fra marts 2022 frarådes unge under 18 år helt at drikke alkohol. Det skyldes især den negative påvirkning alkohol har på hjernens udvikling. Tidlig start på alkoholindtag går ud over hjernens evne til at huske, planlægge, træffe beslutninger og lære nyt.

Læs også: Sådan taler du med dit barn om alkohol

Gode råd til forebyggelse af tidligt og højt alkoholforbrug

Man kan som forældre hjælpe sine unge til bedre alkoholvaner. Forældre, som har en restriktiv holdning til alkohol, og som har regler, der begrænser børnenes adgang til alkohol, er med til at udskyde de unges debut, og samtidig drikker de unge ofte mindre. I den forbindelse gælder det også om at overholde aldersgrænsen for køb af alkohol, i 2004 blev den hævet til 16 år. Forældre kan også understøtte de fornuftige strategier, som de unge allerede selv gør brug af. Det kan for eksempel være, at de drikker i et trygt socialt miljø med venner, som de stoler på, vil gribe ind, hvis behovet opstår.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkoholindtag

  • Højst 10 genstande om ugen uanset køn.
  • Unge under 18 år bør slet ikke indtage alkohol
  • Fordel de 10 genstande over ugens dage, så du maksimalt indtager fire genstande på en enkelt dag.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kræftens Bekæmpelse, Netdoktors egne artikler Nye anbefalinger om alkohol og Unge og alkohol

Sidst opdateret: 01.09.2022

Annonce