Annonce

Ny strategi skal bekæmpe ludomani

Sundheds- og Ældreministeriet lancerer en ny strategi, som skal forebygge ludomani og forhindre tilbagefald. Der vil være særlig fokus på dem, der har størst risiko for at udvikle ludomani.

I Danmark er der ca. 10.000 personer, som lider af ludomani, og det er rekordhøjt. Det viser tal fra en undersøgelse lavet af Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), hvor det påpeges, at tallet er steget siden 2005, hvor ca. 6.000 led af ludomani.

Derfor lancerer Sundheds- og Ældreministeriet en ny ludomanistrategi, som skal være med til at reducere antallet af mennesker, der begynder at spille og samtidig forebygge tilbagefald for dem, som allerede er spilafhængige. Strategien har fokus på tre tiltag, som blandt andet henvender sig til dem, der har størst fare for at udvikle ludomani. Ifølge SFI er det unge mænd mellem 18-39 år.

Læs også: Hvad er vane- og impulshandlinger?

Den nye ludomanistrategi sætter ind med tre tiltag:

Generel information om ludomani: Informationskampagner skal forsøge at bekæmpe spilafhængighed i den generelle befolkning.

Indsats målrettet unge mænd: Ludomani er mere udbredt blandt unge mænd end resten af befolkningen. Derfor vil Sundheds- og Ældreministeriet opspore og hjælpe unge med begyndende spilleproblemer og tilbyde information om ludomani på blandt andet skoler og i sportsklubber.

Mod tilbagefald: Man ser ofte, at forhenværende ludomaner desværre falder tilbage i gamle spillevaner. Derfor består det sidste tiltag i at forebygge tilbagefald. Det skal ske gennem kontakt til pårørende, som skal holde øje med adfærden hos den pågældende person. Samtidig skal informationskampagner målrettet tidligere ludomaner sætte fokus på, hvordan de kan undgå tilbagefald.

Læs også: Brevkasse: Hvordan kan man hjælpe en ludoman?

Kendetegn ved ludomani

Det kan være svært at afgøre, om en trang til at spille er eller kan udvikle sig til ludomani. Her får du fire typiske kendetegn på ludomani:

  1. Voksende beløb: Spilleren føler, at det er nødvendigt at spille med stadig større indsatser for at opnå den ønskede spænding.

  2. Rastløshed: Spilleren oplever irritabilitet og rastløshed, når han eller hun prøver at lade være med at spille. Rastløshed:** Spilleren oplever irritabilitet og rastløshed, når han eller hun prøver at lade være med at spille.

  3. Løgn: Spilleren lyver overfor pårørende for at undgå at andre får indblik i omfanget af dennes spil.

  4. Trøst: Spilleren tyer ofte til spil som en trøst ved oplevelser af stress og andre ubehagelige følelser som angst, skyld, hjælpeløshed og depression.

Disse fire kendetegn er et udpluk af de 9 ludomani-kriterier. Man skal opfylde 4 eller flere af kriterierne over en periode på 12 måneder, før diagnosen ludomani kan stilles. Du kan se alle kriterierne her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundheds- og Ældreministeriet, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Sundheds- og Ældreministeriet: Ludomani i Danmark og Netdoktors egen side: Ludomani.

Sidst opdateret: 05.02.2018

Annonce