Annonce

Nye anbefalinger om alkohol

Sundhedsstyrelsen har opdateret anbefalingerne om indtag af alkohol. Fremover anbefaler de, at man højst indtager 10 genstande hver uge uanset køn, og at unge under 18 år slet ikke drikker alkohol.

For første gang siden 2010 har Sundhedsstyrelsen opdateret retningslinjerne for indtag af alkohol. I opdateringen bliver anbefalingerne skærpet for både unge og voksne.

Ifølge de nye anbefalinger bør du højst drikke 10 genstande om ugen. Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at du fordeler de 10 genstande over ugens dage, så du ikke drikker mere end fire genstande på en enkelt dag. Derudover bliver unge under 18 år nu frarådet at drikke alkohol i det hele taget.

Tidligere har der været forskellige anbefalinger til mænd og kvinder, men denne skelnen er nu væk. Det skyldes, at risikoen ved at drikke alkohol er nærmest ens for mænd og kvinder, så længe man ikke drikker mere end de 10 genstande. Anbefalingen for gravide og ammende er dog uændret, så gravide helt frarådes at drikke alkohol, og kvinder, der ammer, rådes til at være forsigtige med at drikke alkohol.

Læs også: Fup og fakta om tømmermænd

Særligt fokus på unge

Baggrunden for de opdaterede retningslinjer er, at man har fået ny viden om, hvad alkohol betyder for helbredet i befolkningen.

Det er især viden om, hvordan alkohol påvirker udviklingen af hjernen, når man er ung, som har ført til anbefalingen om ikke at drikke alkohol, hvis man er under 18 år gammel. Ifølge Sundhedsstyrelsen går alkoholindtag i en tidlig alder ud over hjernens evne til at huske, planlægge, træffe beslutninger og lære nyt.

- Vi har et særligt fokus på unge. Vi ved, at unge, der drikker store mængder alkohol på én gang, er i øget risiko for ulykker, vold og uønsket sex. Alkohol kan også være skadeligt og påvirke både hukommelse og indlæringsevne hos børn og unge, hvor hjernen fortsat er under udvikling. Derfor har vi skærpet vores anbefalinger i forhold til børn og unge under 18 år, så vi nu fraråder, at de drikker alkohol, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø.

Anbefalingerne gælder fra 7. marts 2022.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 08.03.2022

Annonce