Annonce

Nyt studie: Ensomhed er forbundet med øget risiko for at udvikle type 2-diabetes

Danskere, der føler sig ensomme eller er socialt isolerede, er i øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Det viser et nyt dansk ph.d.-studie, der undersøger sammenhængen mellem ensomhed, social isolation og kroniske sygdomme.

Ensomhed er før blevet koblet med kroniske sygdomme, som for eksempel hjerte-kar-sygdom. Nu viser et nyt ph.d.-studie, at ensomhed også kan kobles til en anden kronisk sygdom, type 2-diabetes. Resultatet af det nye projekt peger nemlig på, at danskere, der oplever ensomhed eller som kun har minimal social kontakt, er i øget risiko for at udvikle type 2-diabetes. Bag studiet står Julie Christiansen, der er psykolog ved Institut for Psykologi ved SDU og forsknings- og konsulenthuset DEFACTUM.

Det skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

- Det er bemærkelsesværdigt, at vi finder, at ensomhed og social isolation er forbundet med en øget risiko for at udvikle type 2-diabetes over tid – en sammenhæng, der tilsyneladende er stærkere end sammenhængen med hjertekarsygdomme, som vi også kender fra tidligere undersøgelser, fortæller Julie Christiansen.

Forskel på ensomhed og social isolation

I afhandlingen fandt Julie Christiansen, at både ensomhed og social isolation er forbundet med udviklingen af kroniske sygdomme herunder type 2-diabetes og hjertekarsygdomme. Men risikoen for diabetes er større for personer, der lider af ensomhed, end for personer, der isolerer sig socialt. Og det er vigtigt at skelne.

- Der er forskel på ensomhed, som er en subjektiv, ubehagelig oplevelse, der opstår, når ens sociale relationer ikke opfylder ens sociale behov, og så dét at være socialt isoleret, der er et objektivt forhold, der alene handler om mængden af social kontakt. Sidstnævnte kan være selvvalgt, siger Julie Christiansen.

Ph.d.-projektet er støttet af Mary Fonden, Aase og Ejnar Danielsens Fond, DEFACTUM og Syddansk Universitet.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 26.10.2022

Annonce