Annonce

Nyt studie: Et godt socialt liv holder hjernen i gang

Vil du gerne holde din hjerne i gang? Så tyder ny forskning på, at du skal holde dine sociale relationer ved lige. Bliv klogere på det her.

I et nyt, internationalt studie har forskere undersøgt, om et godt socialt liv kan være med til at holde hjernen i gang hos ældre mennesker. Studiet viste, at et rigt socialt liv kan mindske aldringen af hjernen i forhold til en række kognitive evner. Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Sociale relationer mindsker negativ udvikling af kognitive evner

Deltagerne blev målt på deres evner inden for sprog, hukommelse og kreativ tænkning. Evnerne blev sammenlignet med deres sociale liv for at finde ud af, om de havde en sammenhæng. Det sociale liv handler blandt andet om civilstatus, om man bor sammen med andre og om, hvor ofte man deltager i sociale arrangementer og har kontakt med venner og familie.

Studiet viste, at der var flere sammenhænge mellem svækkelsen af de kognitive evner og ens sociale liv. For eksempel havde deltagerne, der var gift eller i et langt forhold, bedre kognitive evner, end dem der var alene. Samtidig havde det også en positiv virkning, hvis man var sammen med andre mennesker mindst én gang om ugen. Bor man sammen med nogen, har det også en betydning for udviklingen af ens kognitive evner. Det er med til at bremse den negative udvikling for sprog og hukommelse, men det havde ingen effekt for evnerne til at tænke kreativt.

Læs også: Hvordan husker vi, og hvordan bliver vi bedre til det?

Hjernens netværk holdes i gang i sociale relationer

Forskerne bag studiet forklarer, at det ikke i sig selv handler om det sociale liv. Derimod handler det om, hvilke netværk i hjernen der er i brug, og holdes i gang. Derfor handler det ikke om, hvor sociale vi er og på hvilke måder, men hvis man har et godt socialt liv, kan det være med til at vedligeholde netværkene i hjernen og holde den i gang.

Læs også: Bliv den ældste, bedste udgave af dig selv

3 steder, hvor du kan blive en del af et fællesskab

Mangler du relationer og fællesskab i din hverdag? Så er der mange initiativer i hele landet, som arrangerer forskellige arrangementer, du kan deltage i:

  • Hos ÆldreSagen kan du blandt andet deltage i fællesspisning, motionstilbud og få hjælp til forskellige ting i hverdagen.
  • Hos Røde Kors kan du blandt andet få en besøgsven, en digital SnakSammen-ven og blive en del af Værket, som er et fællesskab for voksne, der mødes om fælles aktiviteter.
  • Kommunen: Flere kommuner tilbyder også en lang række aktiviteter og fællesskaber, som man kan deltage i. Du kan besøge din kommunes hjemmeside og finde informationer om, hvilke arrangementer de tilbyder.

Om studiet

Studiet baserer sig på undersøgelser fra 13 andre studier, hvor der sammenlagt er næsten 40.000 deltagere. Deltagerne kom fra alle verdensdele og både fra lande med høj, middel og lav indtægt. I gennemsnit var deltagerne 70 år, da studiet begyndte.

Få flere nyheder om sundhed og sygdom i Netdoktors nyhedsbreve. Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilde: forskning.no

Sidst opdateret: 29.03.2023

Annonce