Annonce

Røde hunde er elimineret i Danmark

Røde hunde har længe været en sjælden sygdom i Danmark. Nu har Statens Serum Institut fået WHO’s ord på, at sygdommen er elimineret.

Røde hunde er en sjælden virussygdom, der i flere årtier har været næsten helt udryddet i Danmark. Nu har den europæiske ekspertkomité RVC, der arbejder uafhængigt af verdenssundhedsorganisationen (WHO), vurderet, at Danmark opfylder kriterierne for at have elimineret røde hunde.

Røde hunde er normalt en relativt ufarlig sygdom. Tidligere optrådte røde hunde som små eller større epidemier med tre til fire års mellemrum. De fleste blev smittet i løbet af de første leveår.

I 1987 indførte man den såkaldte MFR-vaccination (Mæslinger, Fåresyge, Røde hunde) som en del af børnevaccinationsprogrammet. Det har medført, at forekomsten af røde hunde er blevet meget sjælden i Danmark.

Læs også: Børnevaccine beskytter ekstra mod infektion

Vanskeligt at dokumentere eliminering

Statens Serum Institut (SSI) har dog haft svært ved at dokumentere over for verdenssundhedsorganisationen (WHO), at sygdommen længe kun har vist sig sporadisk. Det skyldes, at det kun er gravide og nyfødte med røde hunde, der indgår i overvågningen af røde hunde i Danmark.

- Selvom vi – takket være den høje tilslutning til MFR-vaccination i børnevaccinationsprogrammet gennem tre årtier - ikke har set røde hunde blandt de overvågede grupper i mange år, har vi haft vanskeligt ved formelt at dokumentere, at røde hunde ikke kunne cirkulere uopdaget i de dele af befolkningen, som ikke er omfattet af overvågningen, forklarer afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI.

WHO har på baggrund af supplerende data alligevel vurderet, at Danmark opfylder kriterierne for at have elimineret røde hunde. Danmark er således blandt 42 ud af 53 WHO-lande, der har elimineret røde hunde eller er i gang med det.

Læs også: Udslæt og eksem: Hvad kan det være?

Elimination ikke lig med udryddelse

En elimination af røde hunde betyder imidlertid ikke, at sygdommen er fuldstændigt udryddet i Danmark, men at sygdommen kun findes sporadisk, ligesom at mulige smittekæder hurtigt kan kontrolleres.

- Derfor vil der godt kunne optræde enkelte tilfælde eller mindre udbrud af røde hunde, uden at vi af den grund mister den opnåede eliminationsstatus, siger Peter Henrik Andersen.

Læs også: Syge børn: Hvornår skal vi gå til lægen

Hvad er røde hunde?

Røde hunde skyldes rubellavirus. Sygdommen smitter gennem mikroskopiske dråber i udåndingsluften. Der kan dog gå to til tre uger, før de første sygdomstegn viser sig.

De første symptomer består af let snue samt ømme og hævede lymfeknuder i nakken. Karakteristisk for sygdommen er desuden et udslæt, der viser sig som små blegrøde eller let brunlige pletter, som på kort tid flyder sammen i ansigtet og på kroppen. Udslættet forsvinder igen efter to-tre dage.

Sygdommen er som nævnt meget sjælden i Danmark grundet den effektive MFR-vaccination, som gives til børn ved 15-måneders- og 4-års-alderen.

Det er endvidere en relativt harmløs sygdom. Hos gravide kan den dog resultere i skader på fosteret. Kvinder over 18 år, der ikke er vaccineret eller ikke har haft sygdommen, bør derfor blive vaccineret før en graviditet. Gravide kvinder må nemlig ikke vaccineres, og kvinder, der vaccineres mod røde hunde, må ikke blive gravide den følgende måned.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Statens Serum Institut og Netdoktors artikel om Røde hunde

Sidst opdateret: 19.08.2020

Annonce