På mange danske strande vajer flag i forskellige farver fra livreddertårnet. Men hvad betyder flagene? Hvornår skal du være ekstra opmærksom? Det giver vi svaret på her.
Afslapning i sandet og nedkøling i vandet er for mange danskere opskriften på den perfekte sommerdag. Når temperaturen stiger, og solen står højt på himlen, så valfarter vi nemlig ud til kysterne for at bade, sejle, surfe og hygge os.
Men en hyggelig og idyllisk strandtur kan hurtigt ændre sig dramatisk, hvis man ikke er opmærksom på vind, vejr og andre forhold. Derfor er det en god idé at lære sikkerhedsforanstaltningerne på stranden at kende. De kan nemlig guide dig til, om en tur i vandet er forsvarlig.
En af de væsentligste sikkerhedsforanstaltninger på stranden er livredderne. Fra det rød-hvide livreddertårn holder de øje med aktiviteter på stranden, og de kan træde til i farlige situationer. Selvom der er livreddere, er det vigtigt, at du stadig er opmærksom, når du færdes i vandet. I toppen af livreddertårnet sidder et flag, der fortæller om badeforholdene på stranden.
Læs også: Fup og fakta om at bade
For at få en sikker badetur, er det vigtigt at kende forskellen på de forskellige flag i livreddertårnet. Når du kommer forbi en strand med livreddertårn, så kan du støde på tre forskellige farver flag. Flagene hejses af kystlivredderne.
Flaget betyder, at livredderne er til stede på stranden, og at du skal udvise almindelig opmærksomhed, når du bader.
På nogle strande kan man se et grønt flag. Det grønne flag betyder, at livredderposten er åben, og at du skal udvise almindelig opmærksom i vandet - altså det samme som det rød-gule flag.
Flaget betyder, at du skal være særligt opmærksom, hvis du går i vandet. Det gule flag kan blive hejst, hvis der for eksempel er bølger, strøm, fralandsvand eller brandmænd i vandet.
Flaget betyder, at livredderne fraråder, at du går i vandet, fordi vandforholdene er livsfarlige. Det røde flag kan blive hejst, hvis der for eksempel er meget store bølger, meget kraftige strømforhold eller forurenet vand.
Læs også: Uheld på stranden: Sådan lindrer du smerten
Livredderne er nogle af de væsentligste sikkerhedsforanstaltninger på stranden, men de er ikke de eneste.
På mange strande er der opsat sikkerhedsskilte. Skiltene fortæller, hvad du skal være opmærksom på, når du besøger stranden. Er der for eksempel revlehuller (også kaldet hestehuller), eller bliver det hurtigt dybt, vil det fremgå af sikkerhedsskiltet. Du kan også læse om sikkerheden i forhold til redningsudstyr på sikkerhedsskiltet.
På den måde kan du vurdere, om stranden er sikker nok at bade på.
På de fleste danske strande findes et grønt skilt med et nummer. Sker der en ulykke, så skal du oplyse dette nummer, når du snakker med Alarmcentralen. Nummeret fortæller nemlig præcist, hvor du er, så hjælpen hurtigt kan komme frem.
Læs også: Sådan undgår du at blive solskoldet
Er der et blåt flag på den strand, du besøger, så betyder det, at man på stranden gør en ekstra indsats for miljøet eller for strandens standard. Det er den internationale miljømærkningsordning Blå Flag, som tildeler flaget til strande eller havne, som gør en særlig indsats for at passe på hav- og kystmiljøet.
Det er TrygFonden, der står for de fleste sikkerhedsindsatser på de danske strande. På hjemmesiden respektforvand.dk kan du læse meget mere om badesikkerhed. Du kan blandt andet finde materiale rettet mod små børn og få gode råd til en sikker tur i vandet.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Respekt for vand
Sidst opdateret: 25.05.2023