Annonce

Sådan fungerer et coronapas

Som led i den nye genåbningsplan indføres det såkaldte coronapas. Men hvordan virker det, og hvor kan du bruge det? Det kan du blive klogere på her.

Efter en lang vinter med restriktioner og forbehold ser det nu endelig ud til at lysne lidt op for de mange danskere, der savner at gå på restaurant, til fodboldkamp eller på shoppingtur.

Regeringen har nemlig netop fremlagt en langsigtet genåbningsplan, så vi nu kan få dato på, hvornår vi kan komme af med corona-frisuren eller slukke tørsten i en kold fadøl på en bar.

En forudsætning for mange af disse aktiviteter er det såkaldte coronapas. Passet skal være med til at sikre, at smitten ikke breder sig for meget, når samfundet begynder at åbne op. Men hvordan virker passet i praksis? Hvor får man fat i et? Og hvad skal du bruge det til?

Netdoktor giver dig overblikket her.

Læs også: Guide til god håndhygiejne

Test eller vaccine giver adgang

Det er meningen med coronapasset, at det skal fungere som en adgangsbillet til for eksempel restauranter og museer.

I passet vil det fremgå, om du er enten færdigvaccineret, har været smittet før eller er testet negativ indenfor de seneste 72 timer. Kan du fremvise det, kan du altså blive lukket ind.

Coronapasset gælder kun for voksne. Børn under 15 år behøver ikke et coronapas.

Læs også: Mundbind mod coronavirus

App fungerer som pas

Passet kan hentes som en app på din smartphone. Til at starte med er det appen “MinSundhed”, der fungerer som coronapas. Der arbejdes på at lave en mere avanceret og brugervenlig app til passet, og den forventes at være klar til maj.

Er man ikke så ferm til smartphones eller blot glad for analoge redskaber, så kan man få sendt passet med posten eller på anden vis få fysisk dokumentation for, at man er vaccineret, testet eller har været smittet.

Læs også: Corona: 4 spørgsmål om isolation

Brug passet som adgangsbillet

Landet åbner gradvist op, og i takt med genåbningen bliver der flere steder, hvor du skal bruge dit coronapas. Du skal bruge dit coronapas her:

  • Fra 6. april skal du bruge passet, når du besøger liberale serviceerhverv, som for eksempel frisører, tatovører, solcentre og lignende.
  • Den 21. april åbner udendørs servering på restaurant og cafeer samt museer, kunsthaller og biblioteker. Her skal du bruge passet for at komme ind.
  • Den 6. maj åbner restauranternes indendørsservering, biografen, spillesteder og indendørs idrætsaktiviteter. Også her skal du bruge coronapasset.
  • For at rejse på ferie til andre lande skal du bruge både dit rødbedefarvede pas og coronapasset. Rejsereglerne afhænger af det land, du gerne vil rejse til, så tjek altid efter for en sikkerheds skyld.

Når vi når hen i slutningen af sommeren, vil politikerne drøfte det fortsatte omfang af coronapasset.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Statsministeriet

Sidst opdateret: 23.03.2021

Annonce