Annonce

Sådan kan vi forhindre hvert 3. tilfælde af demens

Det er muligt at forhindre 35 procent af alle demenstilfælde i Danmark, hvis vi styrker hjernens sundhed og bekæmper ni risikofaktorer, der alle spiller en væsentlig rolle i udviklingen af demens Det er konklusionen af et nyt studie. Læs her, hvilke 9 risikofaktorer det drejer sig om.

Læs også: Hvad er demens? Og hvorfor får man det?

Omkring 47 millioner mennesker er ramt af demens på verdensplan, og det tal øges konstant. Et nyt omfattende studie foretaget af 24 internationale eksperter på området mener nu at kunne konkludere, at helt op til hvert 3. demenstilfælde kan forhindres, hvis følgende ni risikofaktorer bekæmpes hos den enkelte:

De 9 risikofaktorer er:

  1. Lav uddannelse til højst 11-12-årsalderen
  2. Forhøjet blodtryk som midaldrende
  3. Overvægt som midaldrende
  4. Høretab som midaldrende
  5. Depression sent i livet
  6. Diabetes sent i livet
  7. Fysisk inaktivitet sent i livet
  8. Rygning sent i livet
  9. Social isolation sent i livet

- Selvom demens først bliver diagnosticeret senere i livet, begynder forandringerne i hjernen typisk at udvikle sig flere år tidligere, mens risikofaktorerne for at udvikle sygdommen forekommer i løbet af hele livet – ikke kun i en sen alder, udtaler professor Gill Livingston fra University College London, som er hovedforfatter på det nye studie.

Til sammenligning kan ‘kun’ syv procent, hvilket svarer til færre end hver tiende demenstilfælde, undgås, hvis det lykkes at behandle den primære genetiske risikofaktor bag demens, kaldet ApoE type 4, hos den enkelte.


Kilde: Videnskab.dk og The Lancet

Sidst opdateret: 24.07.2017

Annonce