Annonce

Sådan undersøger du dit bryst

Husker du at tjekke dine bryster regelmæssigt for knuder? Den 4. februar er det World Cancer Day, og i den forbindelse sættes der fokus på opsporing og tidlig behandling af kræft.

I de fleste tilfælde er det kvinden selv, der får mistanke om brystkræft, fordi hun pludselig mærker en knude eller en anden uregelmæssighed i brystet.

Det er ikke videnskabeligt bevist, at selvundersøgelser af brystet har en effekt, men det er helt sikkert, at jo mindre kræftknuden er, og jo hurtigere den opdages, desto bedre er chancen for at blive helbredt.

Læs også: Brystundersøgelse (mammografi)

Det skal du holde øje med

Når du undersøger brystet, skal du holde øje med uregelmæssigheder. Det er derfor godt at gøre det ofte, så du ved, hvordan dine bryster plejer at føles. Hvis du opdager noget af det følgende, skal du opsøge din læge:

  • Knude eller fortykkelse i brystet eller armhulen
  • Blod eller væske fra brystvorten
  • Ændringer i brysterne fx indtrækning i huden
  • Sår eller eksem på brystvorterne
  • Rødme, varme eller hævelse

Guide til selvundersøgelse af brystet

Se på brystet: Start med at se på brystet mens du står eller sidder med løsthængende arme. Løft derefter armene og læg mærke til om huden trækker sig ind ved brystvorten eller andre steder i huden.

Mærk efter: Når du har kigget grundigt, skal du føle brystet igennem. Det er nemmest at mærke efter, hvis brystet er indsmurt i creme eller sæbe. Del brystet op i sektioner, så du får mærket det hele, hvor du starter fra yderkanten af brystet og bevæger din hånd ind mod centrum.

Tjek armhulerne: Løft armen halvt og placer tre fingre øverst i armhulen. Lad derefter armen hænge slapt, mens du føler rundt efter lymfeknuder, der mærkes som små ærter. Det er normalt at mærke knuderne, men hold øje med om de er over en centimeter, eller om der kommer nye.

Til sidst bør du gentage en gennemføling af bryst og armhule, mens du ligger ned med fokus på den nederste del af brystet.

Læs mere om: Selvundersøgelse af brysterne

Deltag i screening

Danskere tilbydes screeninger for livmoderhalskræft (i alderen 23-64), brystkræft (i alderen 50-69) og tarmkræft (i alderen 50-74). Nogle screeninger kan opdage celleforandringer, som så kan fjernes, inden de udvikler sig til kræft eller fange kræften i et tidligt stadie. Derfor er det vigtigt at deltage i de screeninger, der tilbydes.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræften bekæmpelse, Deltag i screening og Netdoktors egne artikler: Brystkræft og Selvundersøgelse af brysterne.

Sidst opdateret: 04.02.2019

Annonce