Annonce

Sådan undgår du svamp i underlivet

Svamp i underlivet kan være en generende affære. Find ud af hvordan du kan minimere risikoen for at få infektionen her.

Tre ud af fire kvinder oplever at få svamp i underlivet mindst en gang i livet. Svamp i underlivet er derfor hyppig blandt kvinder. Svamp hos mænd kan også forekomme, men er ikke særlig udbredt. Hos mændene er svamp i underlivet typisk lokaliseret på penishovedet.

Symptomerne hos kvinder forekommer ofte i form af kløe og svie i skedeåbningen. Desuden kan der også forekomme udflåd samt smerter ved samleje og ved vandladning. Hos mænd er symptomerne kendetegnet ved rød glans på penishovedet, hævelse, svie og kløe og i nogle tilfælde hvide plamager eller udflåd.

Den mest hyppige underlivssvamp sker i skeden. Men hvad er skedesvamp, og hvorfor opstår det?

- Skeden indeholder bakterien Lactobacillus og svampen Candida albicans. Bakterien og svampen lever i en balance, hvor lactobacillerne danner et surt miljø, som holder svampen i balance. Svamp i skeden opstår, når bakteriefloraen i skeden ændrer sig, og svampen pludselig får de rette betingelser for at vokse,” fortæller Lotte Benzon, farmaceut hos online-apoteket Apopro.

Læs også: Svamp i lysken

Gode råd til at undgå svamp

Vaginalcreme og/eller vaginaltabletter er den typiske behandlingsform mod svamp i underlivet. Men hvad kan man selv gøre for at minimere risikoen for overhovedet at få svamp i underlivet?

Påklædning

Undgå at gå i tætsiddende tøj der er lavet af syntetisk materiale. Et råd er eksempelvis at iklæde sig bomuldsundertøj frem for undertøj fremstillet i et syntetisk materiale.

Intimpleje

Skeden er et selvrensende organ og har af den grund ikke brug for sæbe. I tilfælde at du dog ønsker at benytte dig af sæbe, bør du bruge sæbe, der er særlig velegnet til intimområdet.

Forebyggelse

Mælkesyrekapsler kan styrke bakteriefloraen i underlivet, og derfor kan disse have en form for forebyggende effekt hos nogle kvinder.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Hvis du har fået svamp, er der hurtig hjælp at hente. Svampedræbende lægemidler til behandling af svamp i underlivet kan købes på apoteket uden recept. Første gang man har symptomer på svamp, bør man dog søge læge for at få det bekræftet.

  • Eksempler på midler til behandling af svamp i underlivet

  • Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Lotte Benzon og Netdoktors faktaartikel “Svamp i skeden”

    Sidst opdateret: 03.03.2020

    Annonce