Annonce

Særligt døgnrytmelys kan mindske depression

På apopleksiafdelingen på Rigshospitalet bruger man et døgnrytmelys, der skal forhindre patienterne i at blive deprimerede efter et slagtilfælde, og det viser gode resultater.

Omkring 25-39 procent udvikler en depression efter en apopleksi (slagtilfælde). Men det forsøger man at forhindre på Rigshospitalet i Glostrup ved at bruge et særligt døgnrytmelys på rehabiliteringsafsnittet for patienter, der har haft et slagtilfælde.

Læs også: Lysbehandling og depression

Lys skal stabilisere døgnrytmen

Det særlige lys bruges til at stabilisere døgnrytmen hos patienter, der er sengeliggnede, og skal derved mindske risikoen for depression.

Lyset på afdelingen efterligner og følger solens stråler og døgnrytme. Frem til middag stiger lyset med et blåt spektrum, som ligner naturligt sollys, og falder gradvist efterfølgende, og bliver om natten til en blød orange-rød farve.

Om natten er blåligt lys, for eksempel fra en almindelig lampe, bandlyst, da denne type lys hurtigt kan skubbe døgnrytmen, hvis man udsættes for det om natten.

Læs også: Medicinsk behandling af depression

Mindre deprimerede og mere veludhvilede

Døgnrytmelyset medfører flere fordele for patienterne på afdelingen. De er 49 procent mindre deprimerede og mere veludhvilede. 30 procent føler sig desuden mindre trætte end personerne på nabo-afdelingerne, hvilket konkluderes i en ph.d.-afhandling.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Ugeskriftet.dk og Impact of naturalistic lighting on hospitalized stroke patients in a rehabilitation unit: Design and measurement.

Sidst opdateret: 11.09.2018

Annonce