Annonce

Simpel test kan forudsige risiko for Alzheimers

Svenske forskere har udviklet en algoritme, som kom­binerer blodprøveanalyser med en hurtig hukommelsestest. Algoritmen ser ud til med stor præcision at afgøre, hvem der vil udvikle Alzheimers i fremtiden.

I takt med at der kommer flere og ­flere lægemidler mod demenssygdomme som Alzheimers på markedet, stiger behovet for tidlig diagnosticering af sygdommene.

Det behov ser ud til at kunne ­blive mødt af svenske forskere, der i et studie i Nature Medicine viser, at kombinationen af forholdsvis let tilgængelige tests kan forudsige, hvem der vil udvikle Alzheimers senere i livet. I studiet undersøgte forskerne 340 personer med milde former for hukommelsessvigt, og resultatet blev bekræftet i et nordamerikansk studie med 543 personer.

Læs også: Ny rapport: Demens kan forebygges og forsinkes

Blodprøve og hukommelsestests

I det svenske forsøg har forskerne taget en blodprøve og målt på en variant af tau-proteinet, der tidligere er associeret med sygdomme som Parkinsons og Alzheimers. I blodprøverne kunne de også måle forskellige risikogener hos forsøgsdeltageren.

Blodprøven blev kombineret med tre korte kognitive undersøgelser, der kun tager ti minutter at udføre. Med denne kombination kunne forskerne via en algoritme med 90 procents sikkerhed bestemme, hvem der ville udvikle Alzheimers inden for fire år.

Læs også: Alzheimers sygdom

God nyhed for praktiserende læger

En af de store fordele ved den nyudviklede algoritme er, at den er udviklet til brug i klinikker, der ikke har adgang til avancerede diagnostiske værktøjer. På den baggrund mener forskerne, at algoritmen kan få stor indflydelse på undersøgelser for Alzheimers i den primære sundhedssektor, der blandt andet omfatter praktiserende lægeklinikker.

- Algoritmen bliver på nuværende tidspunkt testet på patienter, der er blevet undersøgt i hukommelsesklinikker. Vores håb er, at den også kan blive valideret i den primære sektor såvel som i udviklingslande med begrænsede ressourcer, siger Sebastian Palmqvist, der er lektor ved Lunds Universitet og en af forskerne bag studiet i en pressemeddelelse.

Et simpelt diagnoseværktøj for Alzheimers kan også assistere i udviklingen af lægemidler, fordi det på nuværende tidspunkt er svært at rekruttere forsøgspersoner til kliniske lægemiddelforsøg på en tids- og omkostningseffektiv måde.

- Algoritmen vil gøre det muligt for os at rekruttere personer med Alzheimers på et tidligt stadie, hvilket er tidspunktet, hvor nye lægemidler har den største chance for at bremse udviklingen af sygdommen, fortæller en anden af forskerne bag studiet, professor Oskar Hansson.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Dagens Medicin

Sidst opdateret: 22.06.2021

Annonce