For mange mennesker er håndspritten en tro følgesvend, men er det nødvendigt at bruge den, og hvad er god håndhygiejne?
Du kender måske en, der er besat ved tanken om at slippe af med bakterier, og altid har en håndsprit med. Hænderne bliver konstant smurt ind i det desinficerende middel, og du bliver selvfølgelig også tilbudt et par dråber.
Men er det nødvendigt at bruge håndsprit? Håndsprit er et effektivt middel til at komme bakterier på hænderne til livs, men den kan ikke gøre dine hænder rene, hvis de er synligt beskidte, da håndspritten ikke kan trænge igennem organisk materiale.
Læs også: Bakterier og virus
Det bedste middel mod almindelige bakterier er en grundig håndvask med vand og sæbe. Håndspritten kan nemlig ikke stille meget op over for beskidte hænder.
Der hvor håndspritten kan gøre størst gavn, er efter håndvasken. Selvom du har vasket hænderne grundigt, vil der stadig sidde bakterier og virus, og når dine hænder er rene fra organisk materiale, kan håndspritten have en god desinficerende effekt.
Håndspritten er altså mest gavnlig, hvis den benyttes til at komme de sidste bakterier til livs efter en grundig håndvask. Spritten kan også anvendes uden håndvask, hvis du står på en festival eller en campingtur og ikke har adgang til sæbe, men den har mindre effekt, da den ikke kan trænge igennem snavs.
I hverdagen er der ikke et stort behov for, at desinficere hænderne med håndsprit, da raske mennesker ikke bærer rundt på infektionssygdomme, som spritten ellers kan hjælpe med at begrænse.
Dog er det meget fornuftigt at benytte sig af håndsprit, hvis man er syg f.eks. med forkølelse, da det vil begrænse smitten. Det vil også være relevant at bruge det, hvis man er på ferie i lande som Indien eller Egypten, hvor der er bakterielle infektioner, blandt andet Salmonella, som man kan få på hænderne og siden i munden, ofte via maden. Men i den almindelige daglig i Danmark er behovet ikke stort.
Læs også: Diarré
Det er relevant at bruge håndsprit:
Når du ikke har adgang til sæbe og vand. Det kan f.eks. være på stranden, festivaller eller campingture. Håndsprit kan dog ikke erstatte en håndvask og vil være mindre effektiv, hvis du ikke har vasket hænder først.
Når du er syg. Hvis du er forkølet eller har diarré begrænser det smitten, hvis du sørger for at have rene og desinficerede hænder.
Når du er på ferie i udlandet. Du kan muligvis undgå at blive smittet af bakterielle infektionssygdomme, såsom salmonella, hvis du bruger håndsprit. Du skal blandt andet være opmærksom i lande som Egypten og Indien.
Få flere nyheder om sundhed her
Kilder: Min.medicin.dk og Politiken.
Sidst opdateret: 14.08.2017