Annonce

Snart kan udvalgte grupper blive vaccineret mod corona og influenza

1. oktober begynder Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogram mod corona og influenza. Målet er, at vaccinerne skal hjælpe os gennem vinteren. Læs med her, og bliv klogere på vaccinerne, og hvem der får dem tilbudt.

Fra 1. oktober vil udvalgte grupper blive tilbudt en vaccination mod influenza og/eller corona. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle, der bliver tilbudt vaccinerne, tager imod dem. Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen, fortæller:

- Det er vigtigt, at dem, der er i øget risiko for alvorligt forløb af covid-19 eller influenza, bliver beskyttet inden smitten stiger i efteråret. Derfor opfordrer vi til, at alle bliver vaccineret, når de får tilbuddet. Det er den måde, vi kan komme sikkert igennem denne vinter uden for meget sygdom, siger han.

Læs også: Hvad er influenza?

Hvem bliver tilbudt en vaccine?

I forbindelse med de nye vaccinationsprogrammer har Sundhedsstyrelsen opdateret anbefalingerne for, hvem der bør blive vaccineret. Herunder kan du se, hvem der bliver tilbudt at blive vaccineret mod henholdsvis corona og influenza.

Booster-vaccine mod corona

  • Personer på 50 år og derover
  • Gravide
  • Personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet
  • Pårørende til personer i øget risiko
  • Udvalgte personer under 50 år, der er i særlig risiko for at udvikle et alvorligt forløb med corona.

Influenza-vaccine

  • Personer på 65 år og derover
  • Personer med visse kroniske sygdomme
  • Børn mellem to og seks år
  • Gravide i 2. og 3. trimester
  • Personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet.
Er du både i målgruppe for vaccination mod influenza og corona, har du mulighed for at få begge vacciner samtidig.

Læs også: 12 spørgsmål om influenza og vaccination

Hvordan bestiller man tid?

Alt efter, hvad årsagen er til, at du bliver tilbudt en vaccine, er der forskellige måder, hvorpå du bestiller tid til vaccination.

Alder

Hvis du tilbydes en vaccination på grund af din alder, får du en invitation i e-Boks, og herefter er det muligt at bestille en tid til vaccination på vacciner.dk.

Sygdom, tilstand eller arbejde

Tilbydes du vaccination på grund af en sygdom, din tilstand eller dit arbejde, modtager du ikke en invitation i e-Boks. Derimod skal du gå ind på vacciner.dk, hvor du udfylder et spørgeskema om dit helbred og arbejde. Derefter udfylder du en tro- og loveerklæring, og til slut kan du bestille en tid til vaccination.

Du kan også kontakte din egen læge, der kan oprette et vaccinationsforløb til dig, hvorefter du selv kan bestille en tid. I nogle tilfælde kan din læge vaccinere dig med det samme.

Arbejder du indenfor sundheds- og ældreområdet eller indenfor udvalgte dele af socialområdet, kan du også undersøge, om din arbejdsplads tilbyder vaccination.

Nye, variantopdaterede corona-vacciner

De vacciner, der i år tilbydes mod corona, er en opdateret udgave af de vacciner, vi kender fra tidligere. Sundhedsstyrelsen forventer, at de nye vacciner vil have en effekt, der varer i længere tid, og at de vil dække bedre mod omikron-varianterne, som de forventer vil blive dominerende. Samtidig vurderer de, at vaccinerne er meget sikre, og at bivirkningerne er de samme, som ved de oprindelige vacciner.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: sst.dk, Rigshospitalet

Sidst opdateret: 26.09.2022

Annonce