Annonce

Sov længe med god samvittighed

Du kan roligt sove længe med god samvittighed. En god lang nattesøvn styrker nemlig din hukommelse og giver hjernen tid til at frasortere affaldsstoffer.

Nu har sommerferien meldt sig for mange. Det er lig med afslapning og et farvel til et vækkeur, der ringer klokken 6 om morgenen. Det betyder for de fleste mere tid til søvn - og du kan roligt sove ud med god samvittighed, for søvn skærper hjernen og har god effekt på både dit mentale og fysiske helbred.

Hjernen gør rent og rydder op

Hjernen arbejder på højtryk, mens vi sover. Den filtrerer væske og affaldsstoffer fra neuronerne (hjernens nerveceller), som den har omsat i dagens løb. Man husker desuden bedre efter en god nats søvn, fordi vi her repeterer det, vi har foretaget os dagen før. Den gamle talemåde “det må jeg lige sove på” er altså ikke bare en dårlig undskyldning.

Læs også: Sådan holder du hjernen skarp

Søvnens fire faser

Mens vi sover, kommer vi gentagne gange igennem fire søvnfaser. I første stadie døser vi, i andet stadie falder vi i en overfladisk søvn, og i tredje fase falder vi i en dyb søvn. Det er under denne dybe søvn, at hjernen beslutter, hvad det er vigtigt, vi husker. Det fjerde stadie af søvnen er drømmesøvnen (REM-søvnen – Rapid Eye Movement), hvor alle muskler i kroppen er totalt afslappede udover øjnene. Her sorterer hjernen det fra, som vi ikke behøver huske. Desuden styrker drømmesøvnen vores kreativitet, fordi hjernen øver sig i at sætte de ting, vi har lært sammen på nye måder.

Læs også: Kender du den bedste sovestilling for dig?

Skadeligt ikke at sove nok

Hvis ikke hjernen har tilstrækkelig tid til at sortere ud i affaldsstofferne om natten, får man sværere ved at koncentrerer sig, ved at huske og ved at forstå sammenhænge. Desuden kan ens humør, immunforsvar og stofskifte blive påvirket af dårlig nattesøvn. Tilmeld tyder det på, at for lidt søvn på sigt øger risikoen for, at man udvikler demens. Derfor er det vigtigt at få sovet nok, hvilket for en voksen gennemsnitligt vil sige 7,5 timer. Det er dog individuelt, hvor stort søvnbehovet præcist er.

Læs også: Gode råd ved søvnproblemer

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Kræftens bekæmpelse samt Netdoktors egne artikler: Sådan holder du hjernen skarp og Søvn - hvad er normalt?

Sidst opdateret: 14.07.2019

Annonce