Annonce

Stimulation af nervesystemet dæmper tinnitus

En ny behandlingsform, der involverer både stød i tungen og støj i ørerne, kan afhjælpe tinnitus. Det er opsigtsvækkende, fordi man for første gang nærmer sig en behandling med langtidseffekter.

Der er godt nyt til personer, der lider af tinnitus, som er en hyletone eller susen for ørerne. I et nyt internationalt studie har man opnået fine resultater med en ny behandlingsmetode mod tinnitus.

Læs også: Støjskade på øret

Elektrisk stimulation ændrer hjernen

Behandlingsmetoden kaldes for neuromodulation. Den går ud på, at man stimulerer forskellige dele af nervesystemet med et elektrisk apparat.

Tidligere studier på dyr har vist, at lyd kombineret med stimuli af kropsdele kan gøre hjernen mere plastisk - eller formbar - i det område, hvor tinnitus sidder og på den måde reducere tinnitussen.

Det studie har man nu formået at overføre til mennesker, og det har været en succes. Studiet kørte over 12 uger, hvor 326 deltagere fik udleveret et tandbørstelignende apparat med elektroder på. Deltagerne kunne selv styre, hvornår stødene skulle gives, og hvor intense de skulle være. Deltagerne brugte apparatet i en time hver dag.

Udover det tandbørstelignende apparat blev deltagerne udstyret med et sæt høretelefoner, der spillede hvid støj for dem.

Deltagerne oplevede en markant reduktion af deres tinnitus-symptomer. I 12 måneder efter studiets afslutning havde forskerne opfølgende samtaler med deltagerne. Her sagde mange af deltagerne, at de havde oplevet effekt i op til et år efter studiets afslutning, og at de generelt var meget tilfredse med forløbet.

Læs også: Sådan bruger du dine ørepropper rigtigt

10-20 procent har tinnitus

Mange mennesker har oplevet tinnitus i et eller andet omfang. For de flestes vedkommende viser tinnitus sig i form af en hyletone eller en brusen, der pludselig lyder i øret, uden at man har gjort noget for at fremkalde den. Tinnitus går i mange tilfælde i sig selv igen efter kort tid, men for nogle mennesker er tinnitus permanent.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Forskning.no, Science Translational Medicine og Høreforeningen

Sidst opdateret: 26.10.2020

Annonce