Et svensk studie viser, at flåtbid kan være årsagen til, at man udvikler kødallergi, som blandt andet kan give mavesmerter og hævelser i ansigt og hals.
Du kender nok til forskellige fødevareallergier, men har du hørt om kødallergi, og at den sandsynligvis kan skyldes flåter?
Et svensk studie har nemlig koblet flåtbid og kødallergi sammen. Kødallergi forårsages af et allergen, der hedder alpha-gel, og som findes i flåtens mavetarmkanal. Allergenet kan derfor overføres til mennesker, når flåten bider sig fast. Det er dog ikke alle, der udvikler kødallergi efter et flåtbid.
Forskerne mener, at kødallergi udvikles ved, at man bliver bidt af en flåt, der overfører allergenet, og så danner kroppen antistoffer imod det. Kød fra pattedyr indeholder det samme allergen, og når vi så spiser kød, vil det udløse en allergisk reaktion.
Læs også: Borreliose (Skovlåtbid)
Det er kød fra pattedyr, der kan give den allergiske reaktion, herunder okse-, svine- og lammekød, mens kylling og fisk ikke indeholder allergenet, og derfor ikke kan give den allergiske reaktion.
Ifølge forskerne kommer reaktionen på kødallergi først 2-7 timer efter, man har spist kød. Det er i modsætning til andre fødevareallergier, hvor reaktionen optræder umiddelbart efter, man har spist den pågældende førevare.
Læs mere: Fødevareallergi
Her er en række symptomer på kødallergi:
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Astma Allergi Danmark, Svenska fästingar kan ge köttallergi og PubMed.
Sidst opdateret: 01.03.2018