Forskere har undersøgt, om man kan få sår til at hele, uden der kommer ar, ved at tilføre hårsække til et helende sår.
Et sår kan ofte resultere i, at man får et ar. Et studie har vist, at det er muligt at regenerere huden, så den heler uden, der kommer ar. Effekten er dog kun vist på mus og kunstigt dyrkede hudprøver fra mennesker og er altså endnu ikke testet på mennesker i praksis.
Arvæv indeholder hverken hårsække eller fedtceller og ser derfor anderledes ud end ‘uskadt’ hud. Forskerne bag studiet har forsøgt at skabe hårsække i nydannet arvæv hos mus og i kunstigt fremstillede hudprøver for at undersøge, om tilførslen af hårsække kunne få huden til at hele uden, der kom ar. Hårsækkene medfører nemlig dannelsen af fedtceller i huden, og på den måde vil den nye hud, der dannes over såret være intakt hud frem for arvæv.
Hvis du undrer dig over, hvorfor nogle sår bliver til ar og andre ikke gør, så giver Netdoktor svaret.
Sårheling er en proces, der sker i alt væv, som kommer ud for en type af ødelæggelse. Sår kan hele på to måder, enten ved regeneration (uden ar) eller bindeævsheling (med ar):
Uden ar: Når hud heler ved regeneration, så gendannes den samme type af væv, som blev beskadiget, og der sker ikke nogen arvævsdannelse. Hos voksne er det kun særlige typer af væv, der kan regenerere uden ardannelse. Det er for eksempel ved mindre sår i mundhulen, overfladiske sår, knoglebrud og vævet på leveren.
Med ar: Ved bindevævsheling bliver den beskadigede hud erstattet af bindevæv, og der opstår et ar.
Det er netop denne bindevævsheling man forsøgte at omdanne til regeneration i studiet.
Læs mere om sårheling på Netdoktors side her.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Science Alert, Science og Netdoktors egen side: Sårheling.
Sidst opdateret: 23.01.2018