Annonce

Sundhedsplejerske: Sengevædning er et fysisk problem

Som sundhedsplejerske mener Laila Thomsen ikke, at man skal vente og se tiden an, hvis ens barn i indskolingsalderen tisser i sengen eller bukserne. Barnet kan ikke gøre for det, og det går ud over barnets selvværd.

– Børn, der har problemer med at holde på vandet om natten, får et lavere selvværd, hvis man ikke gør noget. Det viser al forskning. Når jeg ser barnet senere hen, og det er kommet af med problemet, så er barnet jo ’vokset’ 10 centimeter i højden og har fået selvværdet tilbage, forklarer Laila Thomsen, der er uroterapeut og sundhedsplejerske i Århus Kommune.

En del af hendes arbejde er at foretage de såkaldte Indskolingssamtaler med børn og deres forældre. En obligatorisk samtale alle børn og forældre indkaldes til, når barnet starter i skole. Det kan være den eneste gang i skoleforløbet, hvor både børn og forældre er sammen til møde hos sundhedsplejersken.

Ved disse samtaler får sundhedsplejersken et billede af, hvilke problemer børnene har, og hvor store problemerne er. Inden samtalen har forældrene fået et spørgeskema fra BørnUngeLiv.dk, hvor de b.la. bliver spurgt om deres barn tisser i sengen eller i bukserne. Her kan forældrene krydse af, hvis deres barn har haft nogle af disse udfordringer.

Læs også: Årsager og symptomer til sengevædning

Barnets selvværd bliver påvirket

– Jeg oplever, at de fleste forældre udfylder spørgeskemaet meget ærligt. Der er da også forældre, der går let hen over f.eks. hvis barnet tisser i bukserne eller sengen om natten. De negligerer det og mener måske ikke, at det er et stort problem, at deres barn sover med ble om natten. Jeg kan så se på barnet, at det bliver lidt ked af det og rykker tættere på forældrene, når snakken går på det. Og samtidigt oplever jeg, at forældrene også bliver kede af det, når jeg spørger mere ind og konfronterer dem med, at deres barn måske har nogle udfordringer, vi skal kigge på, siger Laila Thomsen og fortsætter:

– Måske har forældrene tidligere været ved egen læge, men har fået at vide, at det går over med tiden. Når jeg så fortæller, at man ikke skal lade som ingenting, at deres barn kan få et lavere selvværd, at de ikke kan de samme ting som kammeraterne, fx at de ikke kan tage med på koloni, eller at de bliver drillet i skolen, så går det op for forældrene, at der skal gøres noget ved problemet.

Et par stykker i hver klasse

Sidste år var der - ud af 2000 besvarede spørgeskemaer fra forældre med barn, der skal begynde i skole i Århus kommune - 397 forældrepar, der satte kryds ved, at deres barn tisser i sengen om natten, 284 satte kryds ved, at deres barn tissede i bukserne om dagen, og 80 satte kryds ved, at deres barn havde problemer med afføringen. En del af disse besvarelser havde kryds ved alle tre. Det svarer til, at der er et par stykker i hver klasse, der har udfordringer med, at de enten tisser i sengen, i bukserne eller har problemer med afføring – ja måske alle tre ting.

Læs også: Sengevædning ødelægger børns trivsel

Barnet kan ikke gøre for det

– Selv om man som forældre erkender, at der kan være et problem, så er det stadig et tabu. Det er lidt pinligt, og som forældre tænker man måske på, om der er noget galt derhjemme. Det er naturligt, at man prøver at finde en årsag – om det er fordi mor og far er blevet skilt, om det er fordi barnet har fået en lillesøster, at barnet er for tidligt født osv., men det er det helt sikkert ikke, siger Laila Thomsen og slår fast:

– Årsagen er rent fysiologisk – at enten har dit barn en for lille blære eller også laver barnet for meget tis om natten eller barnet vågner ikke ved vandladning. Barnet kan også have alle tre problematikker. Det er udelukkende et fysisk problem, som barnet ikke kan gøre for.

Man begynder med et væske-/vandladningsskema

Det, at man tisser i sengen, behøver dog ikke være ensbetydende med, at man lider af sengevædning. Det kan også skyldes forkerte drikkevaner. Derfor er første skridt efter samtalen med sundhedsplejersken at afdække barnets drikkevaner. Ved egen læge kan forældrene få udleveret et væske-/vandladningsskema. Man kan også downloade skemaet på nettet, akkurat som der findes en app, der kan hjælpe.

Væske-/vandladningsskemaet skal udfyldes henover en uge og giver et overblik over barnets drikkevaner, hvornår og hvor meget det drikker og hvornår det tisser og mængden. Og nogle gange kan man afhjælpe problemet ved at ændre vaner. Andre gange skal man i videre behandling – enten med medicin, der nedsætter urinproduktionen eller med en ringeapparatsbehandling, der virker ved at øge blærens rummeevne, samt lære barnet at vågne ved vandladning.

Læs også: Behandling af sengevædning (Enuresis)

Skolestarten bør ikke udsættes

Laila Thomsen oplever nogle gange, at forældrene tænker på at udsætte skolestart, fordi barnet har det her problem, men det anbefaler hun ikke, at man gør.

– Hvis barnet ellers er klar på alle andre områder, skal det ikke gå et år mere i børnehave, fordi det tisser i bukserne eller i sengen. Ved at lade barnet begynde i skolen og ved at vi tager hånd om problemet, bliver barnet også klar over, at det ikke er dets skyld, og at det ikke er den eneste i hele verden, der tisser i sengen. Og nej, man skal ikke vente på, at det går over, at barnet vokser fra det. For det kan tage lang tid. Og vi kan jo lige så godt komme i gang og løse.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Sidst opdateret: 21.08.2018

Annonce