De 12-15-årige bliver formentlig tilbudt vaccine i september, når alle de 16-64-årige er vaccineret.
Hidtil har Sundhedsstyrelsen ikke anbefalet at vaccinere børn og unge under 16 år mod COVID-19. I slutningen af maj godkendte Europa-kommissionen dog at bruge vaccinen til en yngre målgruppe, og det åbner op for, at man kan udvide målgruppen i Danmark.
Børn og unge under 16 er i lav risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med coronavirus. Derfor er det ifølge Sundhedsstyrelsen heller ikke det primære mål med den udvidede vaccinemålgruppe at beskytte de unge selv.
Ifølge Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, er det nødvendigt at vaccinere flere danskere for at ruste den samlede befolkning til smitte i de koldere måneder, hvor danskerne begynder at opholde sig mere indendørs:
- Selvom vi har høj tilslutning i de nuværende målgrupper, som omfatter ca. 83 % af befolkningen, så vurderer vi også, at en udvidelse af målgruppen til de 12-15-årige er nødvendig, for at sikre endnu større immunitet i befolkningen, og dermed sikre kontrol med epidemien i Danmark. Det har vi brug for, før vi går ind i næste vintersæson i Danmark, også i lyset af, at mere smitsomme virusvarianter kan vinde frem.
Læs også: Corona: Anbefalinger til dig, der er færdigvaccineret
Sundhedsstyrelsen har gennemgået det faglige grundlag for vaccination af de unge og mener ud fra det, at vaccinen er sikker:
- Vi har gennemgået data, og vurderer at Comirnaty® (Pfizer-BioNTechs coronavaccine, red.) er både meget sikker og meget effektiv hos 12-15-årige børn. Det siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.
Sundhedsstyrelsen vil dog følge udviklingen og opdatere sin anbefaling, inden de unge tilbydes vaccinen.
Indtil videre er det kun vaccinen fra Pfizer-BioNTech, der anbefales til de 12-15-årige.
Læs også: Coronapas: Sådan fungerer det
På pressemødet, hvor Sundhedsstyrelsen præsenterede den nye anbefaling, deltog også formanden for børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab, Klaus Birkelund Johansen. DR skriver, at Klaus Birkelund Johansen ville have ventet med beslutningen, til der var mere viden om eventuelle bivirkninger:
- Jeg havde personligt ønsket, at man ville undlade at træffe beslutningen om at gøre det (tilbyde vaccinen, red.) nu. Jeg synes, at en mere naturlig rækkefølge ville have været at være afventende og træffe beslutningen, når vi nærmer os midten af september, hvor vi så er klogere, siger Klaus Birkelund Johansen, formand for børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Sundhedsstyrelsen, DR
Sidst opdateret: 18.06.2021