Annonce

Sygdom på ferien: Hvordan kan du forebygge og behandle?

Enhver dejlig sommerferie kan pludselig blive ødelagt af rumlen i maven, feber eller opkast. Derfor kan det være en god idé at tage nogle forholdsregler, når du rejser, og måske endda også medbringe et lille rejseapotek.

Sommeren er over os, og det betyder, at mange af os rejser til varmere himmelstrøg for at få et afbræk fra hverdagen. Men når vi rejser sydpå, er der også risiko for, at vi bliver mødt med bakterier, som vores kroppe ikke er vant til at bekæmpe. Det kan føre til, at vi bliver ramt af sygdomme som diarré, opkast eller feber. Derfor er der nogle forholdsregler, der er gode at tage, men det kan også være godt at medbringe dit eget rejseapotek, som kan hjælpe dig igennem sygdom.

Læs også: Lad ikke ferien blive ødelagt af sygdom

Forebyg sygdom med håndhygiejne og opmærksomhed på mad og drikke

For at undgå diarré og opkast, er der et par forholdsregler, du kan tage.

For det første er det vigtigt at holde en god håndhygiejne under ferien. Sørg for at vaske hænder ofte, og hver gang du skal spise. Du kan også have en håndsprit med i tasken, så du altid er sikker på at kunne desinficere dine hænder.

Derudover er det altid en god idé at være opmærksom på, hvad du spiser og drikker. Undgå at drikke postevand, men drik kun vand fra forseglede flasker. Vær samtidig opmærksom på at undgå isterninger, da de ofte er lavet af postevand. Derudover er det en god idé kun at spise grøntsager og frugt, som du selv har skrællet, eller som er kogt. Derudover skal du være forsigtig og måske gå udenom buffeten, da maden tit står længe, og det kan øge risikoen for, at du får nogle bakterier med.

Læs også: Gode råd om fødevarehygiejne på ferien

Godt at huske til dit rejseapotek

Uanset, hvor meget du forsøger at forebygge sygdom, kan du alligevel blive ramt. Derfor er det en god idé at medbringe dit eget rejseapotek, så du kan lindre generne, hvis uheldet er ude. Du kan for eksempel overveje at medbringe nogle af disse ting:

 • Febernedsættende medicin
 • Tabletter med mælkesyreproducerende bakterier
 • Væskeerstatning som kan fås på apoteket. Det kan især være gavnligt, hvis dit barn får diarré og opkastninger
 • Myggebalsam
 • Lokalbedøvende salve til insektstik og solforbrænding
 • Midler til transportsyge
 • Termometer
 • Næsespray
 • Plaster og desinficerende middel
 • Solbeskyttelse både i form af solcreme, men også solhat, hvidt og let bomuldstøj og parasol til de mindste.
 • Sygesikringskort og blåt sygesikringskort.

Det er godt at opbevare rejseapoteket i håndbaggagen, så du ikke risikerer at miste det under transporten. Husk dog at undersøge reglerne omkring håndbaggage på fly inden. Hvis du tager receptpligtig medicin, kan det være, at du skal have et pillepas. Det kan du undersøge nærmere og bestille gratis her.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: Netdoktors egen artikel om sygdom på ferien

Sidst opdateret: 27.06.2023

Annonce