Måske har du set en søvngænger i aktion eller har selv fået at vide, at du har mumlet løs i søvne. Men hvad går der mon galt, når vi pludselig gør 'vågne' ting i søvne?
Det er helt normalt og også optimalt at vende sig flere gange i løbet af natten. Det forklarer Poul Jennum, leder af Dansk Center for Søvnmedicin, til Netdoktor. Det sikrer, at musklerne ikke bliver ømme og at man ikke får ligge- og tryksår.
At snakke i søvne er også almindeligt. Det kan både ske under drømmesøvnen, den såkaldte REM-søvn, men også under ikke-REM-søvnen. Søvn-snakken har relation til ting, vi har oplevet, men er ikke under viljens kontrol. Det vil oftest være brudstykker uden for kontekst og kan derfor være svært for tilhørerne at finde hoved og hale i.
Læs om REM-søvn her: Søvn - hvad er normalt?
Forklaringen på søvngængeri er, at der ikke sker den nødvendige synkronisering mellem to systemer: Bevidsthedssystemet, som sørger for, at vi er vågne og bevidste, og motorkontrolsystemet, som styrer vores muskler. Derfor kan der ske det, at bevidsthedssystemet lukker ned, mens motorkontrolsystemet stadig fungerer. På den måde er en person i stand til at lave forskellige handlinger i søvne uden at være bevidst om dem.
Søvngængeri er hyppigere blandt børn, og mange vil vokse fra det med alderen. Det skyldes, at efterhånden som man bliver ældre, stabiliseres det system, der hæmmer de motoriske bevægelser, mens vi sover.
Hvis du har episoder med søvngængeri eller søvn-snak, som er meget voldsomme - hvis du for eksempel råber, skriger, slår vildt og går rundt i løbet af natten - kan det være en god idé at snakke med din læge om det, da det kan være tegn på visse sygdomme.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev her ..
Kilde: Netdoktors artikel om søvn
Sidst opdateret: 13.02.2017