Forskere har fundet frem til et stof, som mindsker appetiten og lysten til junkfood. Stoffet hedder IPE, dannes naturligt af bakterier i tarmen og fortæller hjernen, om man er mæt.
IPE (inulin-propionat-ester) bliver dannet, når bakterier i tarmen nedbryder kulhydratet inulin (ikke at forveksle med insulin). IPE hjælper til, at hjernen får besked om, at man er mæt. Inulin findes i blandt andet løg, hvidløg, jordskokker og asparges.
I forsøget gav forskerne IPE til forsøgspersoner og bad dem om at kigge på billeder af mad, som enten havde et højt energiindhold (for eksempel pizza, kage, chokolade) eller et lavt energiindhold (for eksempel salat, grøntsager og fisk). Forsøgspersonerne som havde fået IPE, havde mindre lyst til mad med højt energiindhold, mens lysten til mad med lavt energiindhold ikke var påvirket i samme grad.
Læs mere om sult og mæthed her
Forsøgspersonerne blev desuden bedt om at spise løs af en pastaret, til de var mætte. Sammenlignet med en kontrolgruppe spiste dem, der havde fået IPE, i gennemsnit knapt 10 procent mindre.
Når man spiser mad, som indeholder inulin, vil bakterierne i ens tarm også danne IPE. Den store effekt, som studiet fandt, kom dog af at spise IPE i “koncentreret form”. Det er heller ikke sådan, at man ville kunne fjerne lysten til pomfritter, så snart den melder sig, ved at tage en dosis. IPE skal nemlig først nå tarmen for at mindske appetiten, hvilket tog 3½ time i forsøget. Stoffet vil derfor skulle tages som et dagligt kosttilskud, som lægger en generel dæmper på trangen til usund mad.
Kilde: American Journal of Clinical Nutrition og Imperial College London
Sidst opdateret: 07.07.2016