Annonce

3 myter om hiv

Lørdag den 1. december er det international aids-dag, og i den forbindelse sætter Netdoktor fokus på de mange myter, der florerer om, hvordan hiv kan smitte.

Hvad er sandt, og hvad er falsk, når det kommer til, hvordan hiv kan smitte? Myterne lever desværre i bedste velgående, og det er blandt andet udbredt at tro, at virussen kan smitte gennem spyt eller ved myggestik.

Selvom hiv er mere udbredt i andre dele af verden, er der i Danmark mellem 200 til 300 tilfælde af mennesker, som bliver smittet hvert år.

Dog betragtes hiv/aids-sygdommen i dag som en kronisk sygdom, som man kan overleve med en høj livskvalitet, hvis der ikke er andre sygdomme til stede, og man følger den medicinske behandling.

Læs også: Et liv med hiv

3 myter om hiv

1. Spyt og sved: Hiv kan hverken smitte igennem spyt eller sved, da disse kropsvæsker ikke indeholder så koncentrerede mængder af hiv-virus, at de kan overføre smitte. Virussen skal direkte ind i blodbanen, hvis der skal være tale om smitte. Det kan ske, hvis man har samleje uden kondom.

2. Myggestik: Hiv-virus kan ikke formere sig i insekter, da de ikke indeholder den rette type celler. Der er derfor ingen fare for smitte fra myg.

3. Toiletsæder: Risikoen for infektion via et toiletsæde er enormt lille. Urin og afføring kan ikke bære virussen, men det kan for eksempel sæd. Dog vil virussen dø meget hurtigt uden for kroppen.

Læs også: Vi glemmer kondomet

Hiv kan smitte når

Hiv kan smitte gennem ubeskyttet sex og via blod. Virussen kan smitte via blod, hvis man får en blodtransfusion med blod, der er smittet. Dog er der en meget lille risiko for det i Danmark.

Desuden kan der ske en smitte mellem mor og barn, hvilket kan ske under graviditet og amning, men det sker hyppigst i forbindelse med fødslen. Risikoen for smitte mellem mor og barn er 25-40% hos ammende.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen og Netdoktors egen sider: Hiv og aids og Kan hiv-virus overføres via myg?

Sidst opdateret: 29.11.2018

Annonce