I mange år har personer med type 2-diabetes haft en øget risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet. Det er nu ikke længere tilfældet, viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital.
I lang tid har man ment, at personer med type 2-diabetes har dobbelt så stor risiko for at blive ramt af en blodprop i hjertet som andre personer. Men den opfattelse er nu snart fortid. Det viser et nyt dansk studie.
Ifølge studiet har personer med type 2-diabetes nu næsten samme risiko for blodprop i hjertet som personer, der ikke lider af type 2-diabetes.
Desuden viser studiet, at risikoen for blodpropper i hjertet også er faldende i den danske befolkning generelt.
Læs også: Få styr på din diabetesrisiko
Type 2-diabetes udvikles over tid og skyldes, at kroppen har nedsat følsomhed overfor insulin. Insulin er et vigtigt hormon, der hjælper med at omsætte den mad, man spiser til energi.
Den nedsatte følsomhed for insulin medfører, at insulinet ikke i samme grad kan få sukker optaget i cellerne, hvor det fungerer som brændstof. I stedet bliver sukkeret i blodbanen og giver højt blodsukker. I stedet for at den mad, man spiser, giver energi, får man det dårligt på grund af det høje blodsukker.
Type 2-diabetes er arveligt, så man er ekstra eksponeret for det, hvis ens forældre har haft det. Det kan også udspringe af uhensigtsmæssig livsstil, for eksempel overvægt og for lidt fysisk aktivitet.
Læs også: Diabetes: Kender du forskel på type 1 og type 2?
Der kan være en række komplikationer ved type 2-diabetes. En af dem er altså blodpropper i hjertet, og den risiko har nu vist sig at være på retur.
Forskerne bag studiet peger på, at der er flere forskellige årsager til, at risikoen er faldet så drastisk. Overlæge ved Aarhus Universitetshospital Reimar W. Thomsen, der er en af forskerne bag studiet, ser tre faktorer som de vigtigste:
- De tre vigtigste faktorer er, at forebyggende medicin er blevet langt mere udbredt, at gruppens livsstil med rygestop, motion og fokus på kost og vægttab er forbedret og så har det betydning, at vi finder og behandler personer med type 2-diabetes tidligere end førhen, siger han.
Ifølge forskerne har det i øvrigt også betydning, at flere voksne danskere er blevet mere fysisk aktive, og at Danmark har forbudt industrielt fremstillede transfedtsyrer i mad.
Studiet er endnu ikke offentliggjort, men fremlægges i disse dage på en stor europæisk forskerkonference. Studiet er udført i samarbejde mellem forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Diabetesforeningen, Diabetesforeningens artikel om Type 2-diabates og Netdoktors egen artikel Type 2-diabetes
Sidst opdateret: 09.09.2020