Annonce

Type 2-diabetes: Er du blevet testet?

60.000 danskere har diabetes uden at vide det. Er du én af dem? Find ud af om du er i risikozonen ved at tage Diabetesforeningens risikotest på Verdens Diabetes Dag 2019.

60.000. Så mange danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Det oplyser Diabetesforeningen, som hvert år kører med en kampagne, der har til mål at få flere danskere testet for type 2-diabetes.

Særligt den 14. november, som er Verdens Diabetes Dag, sættes der verden over fokus på opsporing af risiko for type 2-diabetes. I Danmark er det Diabetesforeningen, der i samarbejde med landets fitnesscentre, kommunale sundhedscentre og Danmarks Apotekerforening, åbner dørene op for arrangementer, der opfordrer danskerne til at blive testet.

Derfor bør du blive testet

Type 2-diabetes er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker er over det normale, og det kan være farligt, fordi det forhøjede sukkerniveau i blodet kan skade kroppens organer. Sygdommen kommer derfor også med en række følgesygdomme som særligt rammer øjne, nyrer og nervesystemet. Type 2-diabetes kan også medvirke til forkalkning af blodkarrene i hjertet og andre organer.

Opdager man type 2-diabetes i tide, kan man dog forebygge nogle af følgesygdommene. Det er derfor vigtigt at blive testet og opsøge læge.

Læs mere om: Diabetes

Hold øje med symptomerne

Diabetesforeningens kampagne i 2018 fik omkring 30.000 danskere til at tage Diabetesforeningens risikotest, hvoraf mere end halvdelen af dem, der tog testen, blev anbefalet at søge læge.

Men hvilke symptomer er der i forbindelse med type 2-diabetes? Det kan du læse mere om her:

1. De tidlige tegn: Kløe, højt væskeindtag og tissetrang er blandt de tidlige tegn på type 2-diabetes. Har du nogle af disse symptomer, bør du gå til lægen.

2. Tegn på forhøjet risiko: Er der nogen i din familie, der er overvægtige eller lider af type-2 diabetes, så er der en forhøjet risiko for, at man selv kan udvikle sygdommen.

3. Tegn fra andre sygdomme: Svær overvægt, tidligere graviditets-diabetes, blodprop i hjertet eller hjernen, forhøjet blodtryk eller forhøjede fedtstoffer i blodet er alle tilstande og sygdomme, der kan føre til udvikling af type 2-diabetes. Derfor bør du blive testet og opsøge læge, hvis du har en eller flere af disse sygdomme.

Torsdag den 14. november på Verdens Diabetes Dag kan du blive testet gratis for risiko for type 2-diabetes. Find det test-arrangement der er tættest på dig lige her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Diabetes.dk og Netdoktors artikel om Type-2-diabetes

Sidst opdateret: 14.11.2019

Annonce