Annonce

Undgå kvalme i bilen på påskeferien

En køretur i sommerhus kan godt være lang, hvis man lider af transportsyge. Her har vi samlet en række råd til, hvordan man bedst kan klare turen uden for meget svimmelhed.

Transportsyge er en samlet betegnelse for køresyge, søsyge og luftsyge. Det viser sig ved, at man bliver svimmel og får kvalme, når man oplever en bevægelse, som man ikke kan tåle. Det sker fordi hjernen ikke kan genkende den kombination af sanseoplevelser, den udsættes for.

Når man for eksempel sidder i en bil og læser, kan balancecentret i det indre øre opfange bevægelse, mens synet omvendt oplever stilstand, fordi man kigger ned. Det kan medføre, at man får det dårligt.

Hvad man kan gøre mod transportsyge

Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, forklarer, at der findes forskellige metoder til at undgå transportsygen. Her gives en række råd til at gøre bilturen mere udholdelig:

 • Undgå at læse og lave ting, hvor du skal kigge ned
 • Sid på forsædet, så du kan se ud af forruden
 • Fokusér på et punkt langt fremme
 • Hvil hovedet, eventuelt mod en nakkestøtte
 • Sørg for at få frisk luft på lange ture
 • Undgå lugte, du generelt finder kvalmende
 • Lad være med at drikke eller ryge undervejs og lige før afrejse

Typisk vil transportsygen vise sig, når man sidder på passagersædet og ikke på førersædet. Når man selv kører bilen, er man nemlig i kontrol over bevægelserne.

Medicin mod transportsyge

Der findes forebyggende medicin, man kan tage for at undgå transportsyge, som findes i håndkøb. Det bør man dog kun tage, hvis ikke man selv skal køre bilen, da det kan virke søvndyssende.

Man kan blandt andet få tabletter og plastre, som kan forebygge kvalmen og hjælpe på svimmelheden. Tager man tabletterne, skal man være opmærksom på, at de oftest skal tages 1-2 timer før afrejse. Hvis man skal på en længere rejse, hvor det er nødvendigt at tage endnu en pille, behøver man ikke at tage denne, før effekten af den første udløber. Farmaceut Thi Lisa Le anbefaler dog, at man på længere rejser bruger plasteret, da det holder effekten i 72 timer.

Hvad hvis man har glemt køresygepillen?

På en travl afrejsedag, hvor bilen måske skal pakkes og påskeæggene huskes, kan det godt ske at man glemmer, at man selv eller ens barn skal have en tablet en time i forvejen. Hvis man først kommer i tanke om det, når man allerede sidder i bilen, er det egentlig for sent. De virker nemlig ikke lige så godt, hvis kvalmen allerede har vist sig. Farmaceut Thi Lisa Le gør i den forbindelse opmærksom på, at der findes et armbånd mod transportsyge, som er bedre at benytte i sådan en situation. Det trykker på et punkt på håndleddet, der kan hjælpe ens balancecenter.

Gode råd fra apoteket

Transportsyge kan give svimmelhed og kvalme. For at undgå det kan man blandt andet tage en pille eller bruge et plaster mod transportsyge.

 • Eksempeler på transportsyge-piller
 • Eksempler på plaster mod transportsyge
 • Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut hos Apopro online-apotek, Thi Lisa Le og Netdoktors artikel om transportsyge

  Sidst opdateret: 10.04.2019

  Annonce