De fleste unge, der har været smittet med corona, døjer i lang tid bagefter med symptomer som hovedpine, udmattelse og vejrtrækningsbesvær.
Corona er af mange blevet dømt ufarlig for børn og unge. Selvom det er få børn og unge, der bliver kritisk syge af corona, så viser sygdommen nu sig ikke at være helt harmløs alligevel. Et nyt studie viser nemlig, at unge har 22 procent større risiko for at udvikle senfølger efter corona sammenlignet med andre aldersgrupper.
Det er forskere fra Rigshospitalet, der står bag studiet, og de har indsamlet data fra mere end 28.000 børn og unge i alderen 15 til 18 år.
Læs også: Corona: Uvaccinerede bliver oftere kritisk syge
Af de unge, der har stået med en positiv coronatest i hånden, har op mod 62 procent døjet med mindst et symptom i otte uger eller længere.
- De unge melder om hovedpine, udmattelse, appetitløshed, vejrtrækningsbesvær og hukommelses- og koncentrationsbesvær. Noget kan skyldes selve sygdommen, for eksempel at lungevævet ikke er helet op, mens andet kan skyldes en reaktion fra immunforsvaret, der kan give mavepine i længere tid. siger Selina Kikkenborg Berg, der er professor ved Hjertecentret på Rigshospitalet og medforfatter til studiet.
Udover at unge, der har været smittet med corona, døjer med langvarige symptomer, viste studiet, at 57 procent af de unge, der ikke har været smittet med corona, faktisk også rapporterer om lignende, langvarige symptomer. Det kan ifølge Selina Klikkenborg Berg blandt andet skyldes dårlig trivsel under nedlukningerne, for eksempel fordi man ikke har fået bevæget sig, har været isoleret og siddet meget inde.
Læs også: Sådan kan dit immunforsvar blive svækket
For både de smittede og de ikke-smittede unge er det gennemgående, at pigerne oplever flere længerevarende symptomer end drengene.
I gruppen af unge, der havde været smittet med corona, havde 70 procent af pigerne mod 49 procent af drengene oplevet længerevarende symptomer. I gruppen af unge, der ikke havde været smittet gjaldt det 67 procent af pigerne og 44 procent af drengene.
Selina Klikkenborg Berg siger, at de længerevarende symptomer typisk klinger af over tid, men at det er vigtigt at afklare, hvad der er galt, mens det står på, så man ikke går rundt og er bange, hvis man oplever symptomer i tiden efter, man har været smittet med corona.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Rigshospitalet
Sidst opdateret: 15.02.2022