Annonce

Unge type 1-diabetikere dør oftere - sådan spotter du sygdommen


Dødeligheden blandt unge med type 1-diabetes er næsten fem gange så høj som blandt raske jævnaldrende. Læs mere om den nedslående nyhed her!

Gennem de seneste 24 år har et dansk forskerhold fulgt 720 type 1-diabetikere med det formål at undersøge, hvor farlig type 1-diabetes egentlig er for unge mennesker.

Af de 720 diabetikere, der deltog i forskningsstudiet, mistede 49 af dem livet i løbet af de undersøgelsesperioden, hvilket svarer til 6,8 procent – og altså en dødelighed, der er 4,8 gange højere end hos jævnaldrende, der ikke lider af diabetes.

Læs også: Fakta om type 1-diabetes

Type 1-diabetes skal tages alvorligt

Type 1-diabetes er en sygdom, der ofte viser sit ansigt tidligt i livet, og det er ikke ukendt, at denne type diabetes kan føre til øget dødelighed. Alligevel overrasker studiets resultater:

- Det er meget overraskende, at dødeligheden er næsten fem gange højere, og det er langt værre, end vi havde forventet, udtaler stud.med. og forskningsassistent Kristian Sandahl, der er studiets hovedforfatter.

Læs også: Forløb: Fra mistanke til diagnose

Sådan opdager du type 1-diabetes

Man kan ikke forebygge type 1-diabetes, men der er en række tegn, du bør være særligt opmærksom på.

Symptomerne på type 1-diabetes udvikler sig nemlig hurtigt - fra dage til få uger. Til at begynde med kan sygdommen minde om influenza, men tilstanden er dog langt mere alvorlig og kræver behandling omgående. Har du flere af nedenstående symptomer, bør du kontakte din læge, som via en måling af dit blodsukker vil kunne afsløre, om du har diabetes.

Falder dit blodsukker, vil du få symptomer som disse:

  • Træthed

  • Øget tørst

  • Bevidstløshed

  • Hyppig vandladning

  • Mavesmerter og kvalme

  • Manglende appetit og vægttab

  • Kløe omkring kønsorganerne

  • Infektioner i hud og slimhinder, fx munden eller skeden


FÅ FLERE VIGTIGE NYHEDER OM DIN SUNDHED HER!


Kilde: Diabetic Medicine

Sidst opdateret: 26.05.2016

Annonce