Annonce

Vegetarisk kost kan forebygge hjertesygdomme

Vil du gerne mindske din risiko for højt kolesteroltal? Så er der god grund til at kigge nærmere på din kost. Et nyt studie viser nemlig, at vegetarisk og vegansk kost kan være med til at forebygge højt kolesterol og mindske risikoen for hjertekarsygdomme.

Du har sikkert hørt at det kan være farligt at have et for højt kolesteroltal, men vidste du, at du kan gøre noget for at forebygge det? I et nyt, dansk studie har forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet fundet ud af, at vegetarisk og vegansk kost kan være med til at forebygge højt kolesteroltal. Studiet er udgivet i European Heart Journal.

Læs også: Veganer – hvad skal du være obs på?

Kolesterol kan påvirkes gennem kost og motion

Kolesterol er et af kroppens fedtstoffer, som findes i blodet. Indholdet af kolesterol er afhængig af ens kost og kroppens egen produktion af kolesterol. Der findes to former for kolesterol, hvor den ene er skadelig, og den anden er beskyttende. Det dårlige kolesterol kan blandt andet øge risikoen for åreforkalkning. Det er den, der kan sænkes gennem kosten og gennem medicin. Den gode kolesterol kan man derimod få til at stige ved motion og kostændringer.

Caroline Amalie Koch, der er lægestuderende på Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet, forklarer i en pressemeddelelse, at:

- Vegetarisk og vegansk kost kan reducere mængden af dårligt kolesterol med 14 procent i forhold til en gennemsnitlig kost, der indeholder kød, siger hun.

Læs også: Forhøjet kolesterol

Vigtigt at tage sin kolesterolsænkende medicin

Selvom kosten kan have en virkning på kolesteroltallet, så er det vigtigt at tage kolesterolsænkende medicin, hvis man har fået det udskrevet af sin læge. Medicinen er nemlig mere effektiv end en plantebaseret kost. Kosten skal derfor ses som et supplement til medicin.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: ku.dk og Netdoktors egen artikel om forhøjet kolesterol

Sidst opdateret: 03.07.2023

Annonce