Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Kræft

Børge holder fast i det positive

Da Børge fik prostatakræft som 70-årig, troede han, at livet skulle slutte. Det var et stort chok for både ham selv, hans kone og to børn, og frygten for at dø fyldte meget. I dag er Børge rask, lever et godt liv med sin kone og vil gerne holde fast i de ting, der trods alt var positive, da han var syg.

Offentliggjort: 28. Marts 2023

Da Børge fik prostatakræft som 70-årig, troede han, at livet skulle slutte. Det var et stort chok for både ham selv, hans kone og to børn, og frygten for at dø fyldte meget. I dag er Børge rask, lever et godt liv med sin kone og vil gerne holde fast i de ting, der trods alt var positive, da han var syg.

Nyt nyhedsbrev om prostatakræft

Denne artikel er en del af Netdoktors nye nyhedsbrev om brystkræft, hvor du får nøje udvalgt viden om sygdommen, uanset om du selv har brystkræft eller er pårørende.

Du kan læse mere og tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Det kan nok slå de fleste ud at få at vide, at man har prostatakræft. Det er en sygdom, der griber ind i livet både hos den, der har kræft, og hos familie og venner. Men heldigvis kan der også være plads til gode oplevelser, selvom man har kræft. I dag er Børge 84. Han har været igennem strålebehandlinger og er i hormonbehandling for at undgå, at kræften vender tilbage.

Fandt håb midt i chokket

Da Børge først blev konfronteret med, at han muligvis havde kræft, ramte angsten. PSA-tallet i blodprøven var for højt, og han skulle have taget flere prøver.

  • Jeg var hunderæd, da jeg skulle have taget de prøver, fortæller han. Da han få dage senere fik at vide, at han havde prostatakræft, var det et chok, der satte gang i tanker om døden.
  • Jeg troede, jeg skulle dø. Man spekulerer i, hvad man når at opleve. Når man nu at opleve børnebørnenes konfirmationer og se dem vokse op.

Heldigvis blev dagen for diagnosen også dagen, hvor Børge langsomt begyndte at finde håb midt i alt det svære. Lægen gav Børge en dvd med information om prostatakræft, som han kunne se derhjemme.

  • Jeg spørger min kone, om vi skal se videoen. Det har vi ikke lyst til lige med det samme, men hen på aftenen, satte vi den på. Og det beroligede os at høre om, hvordan andre mennesker har oplevet det.

At se videoen gav Børge en tro på, at han kunne blive rask på grund af de gode behandlingsmuligheder, der var.

Hvad er PSA-tallet?

PSA-tallet (Prostata Specifikt Antigen) er en markør for, om der er prostatakræft. PSA er et naturligt enzym i sædvejene, hvor det forhindrer sædvæsken i at størkne. Ved sygdom i prostata (betændelse, godartet forstørrelse og kræft) siver større mængder PSA over i blodbanen.

Kilde: Netdoktor.dk

Børnebørnene med til strålebehandling

Da Børge skulle have strålebehandling, boede han i Sønderjylland og skulle til Odense for at få behandlingen. Det gav lidt logistiske udfordringer, så Børge og hans kone besluttede sig for at bo på campingplads i hverdagene, hvor behandlingerne fandt sted. Og det gav nogle nye muligheder for tid og oplevelser med børnebørnene.

  • Vores børnebørn var med os på ferie på Fyn i en uge, og de var med nede i strålekælderen. De blev forkælet af personalet, der foreslog at vi kunne tage hen og se H.C. Andersens hus. Det har nok givet os et rigtig godt forhold til børnebørnene senere hen i livet, at vi har haft så meget mere med dem at gøre. Hvis vi ikke havde været inde i dette forløb, havde vi nok ikke haft lige så meget tid til dem.

Gå til lægen, hvis du har symptomer

Børges rejse fra kræftdiagnose gennem behandling og til at være rask har ifølge ham selv været relativt nem, når nu han skulle igennem det. Og det hænger ifølge ham sammen med, at han fik diagnosen tidligt. Derfor råder han andre til at reagere hurtigt.

  • Vi har en bekendt, der ikke har været lige så heldig som mig. Han er her ikke længere. Han havde gået og døjet med vandladningsproblemer i noget tid. I dag siger jeg til folk, at de skal gå til lægen, hvis de oplever de mindste problemer med vandladningen. Jo før man kommer afsted, jo bedre.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.