Brevkasse

Spørgsmål   Nyrer og urinveje

Spørgsmål: Jeg har haft blærebetændelse i over 2 år, hvad skal jeg gøre?

Kære Netdoktor

Jeg skriver her i håb om at få nogle svar, da min egne læger ikke ved hvad de skal stille op med mig. Jeg har nu i over 2 år haft blærebetændelse. Jeg tror efterhånden at jeg har prøvet alle præperater der findes for blærebetændelse, men intet af det hjælper, og hvis det gør er det kun for en kort periode. Når jeg afleverer en urinprøve hos lægen er der som oftest ikke vækst i. Jeg har fået undersøgt mine nyrer, mine organer og der var intet galt. Jeg har været til undersøgelse på urologisk afdeling, hvor de sendte mig hjem med beskeden om at jeg skulle tisse oftere, hvilket også har hjulpet en smule (jeg tisser ca. hver 3. time nu).

Jeg skulle så have været kommet igen efter en måned, hvor de skulle høre, hvordan det så gik med mig, men pga. strejken blev den tid udsat med et halvt år. Det er derfor jeg skriver til jer, da jeg efterhånden er lige ved at blive sindssyg af det, og jeg kan virkelig ikke holde det ud længere! Jeg har altid haft tendens til at få blærebetændelse, men efter jeg mødte min kæreste for lidt over 2 år siden har jeg haft det lige siden. I starten kunne jeg få det til at gå væk i en måneds tid før det kom igen, men det bliver bare værre og værre.. Det sidste halve år har jeg ikke haft en dag, hvor jeg ikke har kunne mærke det. Men jeg er ikke i tvivl om at samleje er med til at gøre det endnu værre.

Jeg drikker trænebær i lange baner og er lige nu igang med en udrensningskur, hvilket også hjælper mig. Men jeg skriver i håb om at i har en ide om, hvad der kan gøres for at få det til at forsvinde, for det er så hæmmende for mit liv og det er ikke til at holde ud længere. Til sidst vil jeg lige sige at jeg godt er klar over alle regler, som at man skal tørre sig bag ud, man skal klæde sig varmt m.m.

Med venlig hilsen en spørger

Svar:

Kære Spørger

Du er "en af de kvinder", der nok altid vil have bakterier i urinen. Jeg slynger det ud lidt flot, men netop hos unge kvinder kendes den tilstand, at man som barn døjede med urinvejsinfektioner, og dette fortsætter så ind i voksenalderen med nu en tilbøjelighed til ofte at få blærebetændelse - ofte efter samleje. "Sådanne kvinder" har ingen påviselig fejl i nyrerne eller ved urinblæren, og vi ved ikke præcist, hvorfor de så har tilbøjeligheden til at få infektioner. Man overvejer en eller anden defekt i den del af deres immunforsvar, men hvad der egentlig er galt, vides ikke.

Hos en del af disse kvinder er "problemet", at de behandles for ofte. De får en blærebetændelse, bliver behandlet hos lægen med god effekt, men "for en sikkerheds skyld" kontrolleres urinen 3-4 uger senere. Hvis der så findes bakterier, fortsætter man med ny behandling, selv om vedkommende ikke har symptomer på blærebetændelse. I disse tilfælde overbehandler man, for patientens urin bliver aldrig vedvarende steril. Man risikerer, at bakterierne efterhånden bliver resistente over for de mest anvendte antibiotika og skaber derfor et endnu større problem for patienten. Man bør kun behandle, når patienten har symptomer. I dit tilfælde fortæller du selv, at dine problemer har forbindelse til det seksuelle.

Der er efter min mening to veje at gå: 1) Din læge kan forsøge at behandle dig forebyggende. Du kan f.eks. få Monotrim 100 mg hver aften i 100 dage. Hvis du i de 100 dage har det godt, kan man håbe på at forbedringen holder endnu længere. Ellers må du fortsætte med Monotrim, som er et "fredeligt" antibiotikum. 2) Din læge kan udskrive et stort glas Lucosil til dig. Hver gang du har samleje, tager du så en Lucosil tablet. Jeg ville selv gribe til denne løsning for dig, for den har jeg haft vældige gode erfaringer med. På langt sigt er der udsigt til, at problemet efterhånden bliver mindre, men nogle kvinder vil resten af livet jævnligt have problemet. Jeg håber det ikke for dig, men jeg er nødt til at skrive, at det kan ske.

Til sidst skal jeg nævne, at nogle læger - desværre - siger til patienten, at det er vigtigt at få udryddet bakterierne i deres urin, så det "ikke sætter sig på nyrerne". Dette sidste udsagn er ganke enkelt ikke rigtigt, når dine nyrer var normale på en røntgenundersøgelse. Lidt anderledes er det, hvis du jævnligt har nyrebækkenbetændelse, som er en tilstand ledsaget af feber og smerter i nyren, men sådan beskriver du jo ikke dine tilfælde. God bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i Urologi


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Følelsen af urin i penishovedet

2024-08-10 | 20:22

knude på penis

2024-08-8 | 11:23

Hvorfor tisser jeg pludselig i sengen som 40-årig?

2023-02-4 | 15:31

Jeg skal tisse uden varsel

2022-11-20 | 00:00

Tilbagevendende blærebetændelser

2021-09-15 | 14:01

Kan mine nyrer tage skade at mit høje væskeindtag?

2021-11-20 | 00:00

Er der INTET jeg kan gøre ved min blærebetændelse?

2021-02-6 | 14:08

Efterdryp efter toiletbesøg - hvad kan det være?

2020-03-20 | 09:08

Mikroskopisk blod i urinen - skal jeg være bekymret?

2020-03-3 | 14:07

Ung mand med vandladningsproblemer?

2019-12-3 | 09:45

Kan forstørret prostata komme igen?

2019-10-26 | 13:52

Jeg skal hele tiden tisse. Kan det behandles?

2018-12-6 | 09:42

Skal mænd sidde ned og tisse?

2018-11-24 | 19:10

Jeg skal hele tiden tisse?

2018-10-17 | 10:38

Hvornår behandler man for årebrok?

2018-07-31 | 10:33

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.