Kære Netdoktor
Min mor har fået en hjerneskade og fik i den forbindelse på hospitalet anlagt et kateter (på grund af tvivl om, hvorvidt hun kunne styre vandladningen.)
I løbet af en periode på to måneder har det tre gange været årsag til urinvejsinfektioner , hvor hospitalslægen én af gangene så sig nødsaget til at ordinere antibiotika, som (også) ville skade min mors nyre. Dette blev dog standset af en læge (mikrobiolog), der sagde, at det skulle min mor selv kunne slå ned.
Disse infektioner dræner de sidste kræfter hos min mor, så der ikke er noget overskud til nogen form for genoptræning og dermed ikke udsigt til et liv med nogen form for indhold. Derfor gik hospitalet i stedet over til at ”rikke” min mor, hvilket også så ud til at være meget bedre uden nye infektioner. (Et RIK kateter er et alternativ til et kateter, der ligger i blæren hele tiden. Patienter med behov for at "rikke" bliver oplært i at opføre et engangskateter i urinrøret for at tømme blæren for urin, red.)
På den kommunale genoptræningsafdeling min mor efterfølgende kom til, sagde personalet, at min mor oplever ”rikningen” som et overgreb og, at det vil give lige så mange urinvejsinfektioner som kateteret. Derfor har de, i samråd med min mors læge, genetableret kateteret.
Dette har efter en uge resulteret i en ny infektion. Jeg har læst på nettet, at ”rikning” er at foretrække frem for kateter - specialtilfælde undtaget.
Det som min mors læge siger er, at ”i praksis”, hvor der er ikke kan udføres ”selvrikning”, da giver ”rikningen” lige så hyppig infektion som et kateter. Er der hold i det? Er der alternativer?
Min mor er 88 år, men lad være med at tage denne oplysning som et statistisk parameter. Før sin hjerneskade var hun fysisk og mental frisk.
Med venlig hilsen
En Spørger