Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Det afslører din urin om dit helbred

Vi tisser alle flere gange om dagen, men husker du at holde øje med din urin? Det er der nemlig god grund til at gøre, for den kan afsløre en masse om din sundhed.


Offentliggjort: 5. Marts 2019

Hold øje med din urin

Hvis din urin pludselig ændrer udseende eller lugt, kan det først og fremmest skyldes noget, du har spist eller drukket, men det kan også være tegn på sygdom. Nedenfor kan du se, hvad farven og lugten betyder!

Gul til mørkegul urin
Er din urin gul eller mørkegul, er det som regel et tegn på, at du har spist meget frugt og grønt med et højt indhold af C-vitamin og karotin, for eksempel gulerødder. Det kan også skyldes, at du har drukket for lidt i løbet af dagen – hvis altså ikke det er din morgenurin, som ofte er mere koncentreret og gul end den øvrige urin. Er din urin gul eller mørkegul, bør du sørge for at drikke mere væske i løbet af dagen.

Rødlig urin
Er din urin rødlig, kan det skyldes, at du har spist farverige fødevarer som brombær, rabarber eller rødbeder. Hvis ikke det er tilfældet, kan den rødlige farve skyldes blod i urinen, der kan være tegn på forskellige sygdomme i nyrerne, urinlederne eller blæren. Ved enhver tvivl, bør du gå til din praktiserende læge og blive undersøgt.

Brunlig urin
Er din urin brunlig, kan det også skyldes fødevarer, du har spist, eller forskellige former for medicin, du har indtaget, for eksempel afføringsmiddel og antibiotika. Men brunlig urin kan også være tegn på leverskader eller gulsot, og hvis du er det mindste i tvivl, bør du opsøge din læge.

Grøn urin
Er din urin pludselig grønlig, bør du ikke panikke. Det skyldes nemlig i langt de fleste tilfælde, at du har indtaget medicin eller farverige drikke. I meget sjældne tilfælde kan grønlig urin dog også være et tegn på sygdom.

Læs også: Har jeg blærebetændelse?

Farveløs urin
Ligesom din urin bliver mere gullig i farven, hvis du ikke har drukket nok væske, kan du også opleve, at din urin bliver helt klar og farveløs, hvis du drikker for meget vand. En farveløs urin kan ogs skyldes, at du har indtaget drikke, der indeholder koffein og alkohol, da disse gør det sværere for kroppen at optage vandet.

Grumset urin
Er din urin uklar og grumset, kan det være et tegn på, at du har fået blærebetændelse. Har du mistanke om, at du har blærebetændelse, bør du opsøge din læge.

Ildelugtende urin
Har din urin ændret lugt på det seneste, kan det først og fremmest skyldes, at du tager medicin eller har spist fødevarer, der påvirker din urins lugt, fx asparges. Er dette ikke tilfældet, eller oplever du, at din urin er ildelugtende over flere dage, kan det være tegn på sygdom, for eksempel urinvejsinfektion, og så bør du opsøge din læge.

Læs også: Asparges: Derfor luger dit tis

5 gode toiletvaner

  • Tis ikke for ofte. Typisk vil din blære kunne rumme fem-seks deciliter, før du skal tisse, hvis du drikker 1½ til 2 liter om dagen. Det betyder, at du skal tisse hver 3.-4. time i dagtimerne.

  • Lyt til din krop – gå kun på toilettet, når du skal tisse, og ikke for en sikkerheds skyld på vej ud ad døren. Du kan risikere at få en blære med for lille kapacitet, hvis du tisser for ofte.

  • Giv dig tid under toiletbesøget og lad din blære tømme sig uden at presse.

  • Kvinder og piger skal tørre sig fra skridtet og bagud mod endetarmsåbningen for at undgå at føre bakterier fra tarmen hen til urinvejene.

  • Drik ikke lige før sengetid. Læg mærke til, hvad der virker vanddrivende på dig. Sukkerholdige drikke kan virke vanddrivende, ligesom rødvin, øl, te og kaffe.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.