Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Få søger hjælp for nykturi

Kendskabet til nykturi er lille blandt de svenskere, der er generet af det. Det viser en undersøgelse, som Netdoktor i Sverige har foretaget.

Offentliggjort: 9. Marts 2016

Mere end halvdelen af alle over 50 år lider af afbrudt søvn, fordi de er tvunget til at stå op for at tisse om natten. Men få ved, at der findes behandlingsmuligheder og afstår derfor fra at søge hjælp.

Der findes en stor videnskløft, hvad angår nykturi, og kun 2 ud af 10 med nykturi søger hjælp i sundhedsvæsenet. Halvdelen af dem, som har søgt hjælp, siger, at de stadig ikke ved, hvad nattetisseri skyldes. Det viser en undersøgelse, som Netdoktor i Sverige, Netdoktor.se, har gennemført, og som bygger på data fra over 4.500 personer.

– Undersøgelsen fra Netdoktor i Sverige er meget interessant, fordi den bygger på data fra et stort antal personer, som lider af nykuri. Jeg håber, at oplysningskampagnen fører til, at flere søger hjælp. Især for den store gruppe af ældre patienter øges blandt andet risikoen for at falde og brække lemmer, når de skal på toilettet midt om natten, siger Netdoktor Sveriges ekspert Aino Fianu Jonasson, overlæge i gynækologi og obstetrik ved Karolinska Universitetssygehuset i Huddinge.

Nykturi ses hos kvinder og mænd i alle aldre, men risikoen øges med stigende alder, og halvdelen af alle over 50 år skal op en eller flere gange hver nat. Næsten 70 procent af dem, som deltog i den svenske undersøgelse angav, at de gik på toilettet to til tre gange per nat, hvilket kan føre til træthed om dagen.

Muligheder for behandling

Den væsentligste årsag til, at mange undlader at søge hjælp, er, at de ikke ved, at der findes behandling, viser deltagernes svar i undersøgelsen. Baseret på opfølgningsmails fra deltagerne har over halvdelen angivet, at de som et resultat af kampagnen enten har søgt eller har til hensigt at søge lægehjælp for deres nattetisseri.

En del af udredningen består i, at patienten udfylder et såkaldt væske- og vandladningsskema Her skal vedkommende angive hvornår og hvor meget vedkommende tisser ved hvert toiletbesøg i et par døgn. Indtil nu har flere end 2.200 personer downloadet skemaet.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.