Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nykturi – kun få kender årsagen

De fleste med nykturi har natlig overproduktion af urin, såkaldt natlig polyuri. Det skyldes oftest for lave niveauer af hormonet vasopressin. Nykturi kan også være et tegn på andre sygdomme som urinvejsinfektion, diabetes eller hjerte- og nyresygdomme.

Offentliggjort: 13. Maj 2016

Nattetisseri, eller nykturi, som det hedder på lægesprog, forekommer hos kvinder og mænd i alle aldre, men er mere almindeligt med stigende alder. Nattetisseri indebærer, at man vågner for at tisse én eller flere gange i løbet af natten. De natlige ture behøver ikke at være et problem, men hvis din nykturi giver dig gener, er det en god idé at søge hjælp.

Mere end halvdelen af alle over 50 har nykturi. I aldersgruppen 70-80 har tre ud af fire nykturi. Foruden at forstyrre søvnen, kan nykturi hos ældre også give risiko for fysiske skader, fremfor alt faldulykker.

De fleste med nykturi har natlig overproduktion af urin, såkaldt natlig polyuri. Det skyldes oftest for lave niveauer af hormonet vasopressin. Nykturi kan også være et tegn på andre sygdomme som urinvejsinfektion, diabetes eller hjerte- og nyresygdomme.

Nykturi kommer med alderen

Da nykturi kommer med alderen, er der mange, som ikke søger hjælp for deres gener. Men nykturi er en tilstand, som ikke skal accepteres, mener Aino Fianu Jonasson, lektor og overlæge ved Karolinska Universitetshospital.

  • Mange tror, at nykturi er en normal tilstand, som følger med det at blive ældre. Men det er ikke noget, som man bliver nødt til at acceptere. Hele tiden at få sin søvn forstyrret kan have store konsekvenser for din hverdag.

For nogle personer medfører nykturi ingen gener, mens det hos andre kan være et stort problem. For den ramte kan søvnforstyrrelserne lede til nedsat livskvalitet med træthed og nedtrykthed samt dårligere helbred, fordi søvnen er væsentlig for flere vigtige funktioner, såsom blodsukkerbalance og immunforsvar. Nykturi kan desuden forringe præstationsevnen og øge risikoen for ulykker.

Søger ikke behandling

Nykturi er et almindeligt forekommende problem, men kun få søger tilsyneladende hjælp. Resultatet af Netdoktor Sveriges oplysningskampagne HarDuNokturi.se viser, at omkring 2 ud af 10, som skal tisse op at tisse om natten, søger lægehjælp. Undersøgelsen er baseret på svar fra godt 4.500 personer.

Den væsentligste årsag er, at man ikke tror, at nykturi kan behandles, hvilket omtrent halvdelen har angivet som årsag. Af dem som havde søgt læge, var det omkring halvdelen, som fik besked om årsagen til deres nattetisseri. På trods af at mange er generet af nattetisseri, er kendskabet til nykturi altså mangelfuldt.

  • Undersøgelsen fra Netdoktor er meget interessant, da den bygger på data fra et stort antal personer, som lider af nattetisseri. Jeg håber, at oplysningskampagnen fører til, at flere søger hjælp. Især for den store gruppe af ældre patienter øges blandt andet risikoen for fald og knoglebrud, når de skal op på toilettet midt om natten, siger Netdoktor Sveriges ekspert Aino Fianu Jonasson, overlæge i gynækologi og obstetrik ved Karolinska Universitetshospitalet, Huddinge.
Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.