Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pressemeddelelse: Undersøgelse viser, at nattetisseri ødelægger mange danskeres hverdag

Nattetisseri: Mere end en million voksne danskere vågner en eller flere gange hver nat, fordi de skal op og tisse. Nu viser en ny undersøgelse, at den afbrudte søvn har store konsekvenser for deres livskvalitet.

Opdateret: 15. December 2017

Mere end en million voksne danskere vågner en eller flere gange hver nat, fordi de skal op og tisse. Nu viser en ny undersøgelse, at den afbrudte søvn har store konsekvenser for deres livskvalitet. De føler sig trætte, opgiver ganske almindeligt socialt samvær og undlader at tage på rejser, ligesom det går ud over deres præstationer på jobbet næste dag. Undersøgelsen er foretaget af Netdoktor, og overlæge påpeger, at den natlige vandladning er et overset problem.

Hver anden dansker over 50 år vågner om natten, fordi de skal op og tisse. De lider af såkaldt nykturi, og det har store konsekvenser for deres liv og hverdag, viser en ny undersøgelse fra Netdoktor. Knap 2.000 danskere, der alle har problemet, har svaret på undersøgelsen. Tæt på halvdelen (45 pct.) svarer, at nattetisningen og de deraf følgende søvnforstyrrelser medfører et markant fald i livskvalitet. To ud af tre (61 pct.) siger, at de natlige toiletbesøg betyder, at de går rundt og er trætte om dagen.

Den afbrudte søvn går blandt andet ud over jobbet. Hver tredje (34 pct.) oplever således, at deres præstationer på arbejdet forringes som følge af nattetisningen. Deres tålmodighed påvirkes negativt, de bliver lettere irriterede, og de husker dårligere.

  • Det er et stort tal, og det skal vi tage seriøst. Mange af os er længere tid på arbejdsmarkedet i dag og erafhængige af at kunne præstere i det daglige. Derfor er det vigtigt, at de berørte sørger for at gøre noget ved problemerne med natlig vandladning, og at sundhedssystemet ved, hvad der kan gøres for at hjælpe dem, siger Mette Hornum Bing, der er overlæge på Gynækologisk Obstetrisk afdeling på Herlev Hospital og har forsket i nykturi.

Går ud over det sociale liv

Undersøgelsen fra Netdoktor viser også, at nattetisseriet går ud over det sociale liv og aktiviteter sammen med andre. Blandt den store gruppe, der oplever forringet livskvalitet som følge af natlig vandladning, afstår hver tredje (33 pct.) fra aktiviteter, som de ellers gerne ville tage del i. Mere end hver fjerde (27 pct.) har problemer med at tage på rejser eller undlader det helt.

  • Det er rigtig ærgerligt at se, at nykturi kan have en så negativ social effekt. Det understreger, at man skal se på sin livsstil ved for eksempel at ændre på drikkevaner om aftenen, og det kan også være nødvendigt at tage medicin for at løse problemet, siger overlæge Mette Hornum Bing.

Problemerne med natlig vandladning og de deraf følgende søvnforstyrrelser stiger med alderen. Ud over at nedsætte livskvaliteten væsentligt kan søvnforstyrrelser i grelle tilfælde være skadelige for helbredet og have en sammenhæng med diabetes og hjertekarsygdomme. Hos ældre er nykturi en væsentlig risiko i forhold til faldulykker.

Hjælp at hente

Mange anser nykturi for at være noget, man bare må leve med, men sådan behøver det ikke være, understreger Mette Hornum Bing:

  • Start med at få et overblik over den natlige vandladning ved at udfylde et væskeskema og tag så en snak meden læge, for der kan gøres meget. For eksempel ved at nedsætte væskeindtaget sidst på dagen og eventuelt også ad medicinsk vej, siger overlæge Mette Hornum Bing.

Se også hjemmesiden HarDuNykturi.dk.

Netdoktor.dk er Danmarks største website om sundhed med 2 mio. besøg pr. måned. I alt 1.952 danskere, der lider af nykturi, har svaret på Netdoktors spørgeundersøgelse om de konsekvenser, lidelsen har for dem.

Oplysningskampagnen om nykturi er gjort mulig med støtte fra Ferring Danmark.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons