Hvad er betændelse i regnbuehinden og årehinden (uveitis)?
Uveitis er fællesbetegnelsen for en betændelsesreaktion i øjets regnbuehinde og årehinde (øjets uvea).
For at forstå denne øjensygdom er det nødvendigt at kende lidt til øjets anatomi.
Figuren herunder viser et tværsnit af det raske øje. Øjeæblet kan betragtes som en væskefyldt blære, hvor selve væggen består af 3 lag:
-
Yderst den stærke senehinde (det hvide i øjet).
-
Inderst den lysfølsomme nethinde som opfatter synsindtrykket.
-
Mellem disse to lag findes årehinden (bagerste del af uvea), som indeholder de fleste af øjets blodkar. Årehinden fortsætter i den forreste del af øjet som regnbuehinden (forreste del af uvea).
Betændelse i regnbuehinden
Ved betændelse i regnbuehinden (iris), som befinder sig i den forreste del af øjet, siver der betændelsesceller ud i øjenvæsken. Derved sløres synet, og øjet bliver ofte rødt og smertende.
Betændelse i årehinden
Ved betændelse i årehinden, som ligger bagtil i øjet - under nethinden, er der ofte samtidig betændelse i nethinden og i glaslegemet. Synet er som regel nedsat, og der ses ofte sorte pletter i synsfeltet, men øjet vil sjældent være rødt eller smertende.
Hvem får betændelse i regnbue- og årehinden (Uveitis)?
Regnbuehinde- og årehindebetændelse kan optræde i alle aldre, men forekommer oftest hos yngre voksne.
Hvorfor får man betændelse i regnbue- og årehinden (Uveitis)
Fakta om autoimmunitet
- Ved en autoimmun sygdom udløses fejlagtigt en betændelsesreaktion mod kroppens eget væv - for eksempel i øjne og led
- Autoimmunitet skyldes en uhensigtsmæssig ændring i kroppens immunforsvar. Under normale forhold reagerer vores immunsystem kun mod fremmede, sygdomsfremkaldende organismer for at uskadeliggøre dem
- Fejlreaktionen kan for eksempel udløses i efterforløbet af en infektion
- Man mener, at en række sygdomme, så som nogle former for regnbuehinde- og årehindebetændelse, leddegigt, dissemineret sklerose samt visse andre sygdomme, forårsages af sådanne fejlreaktioner i kroppens immunforsvar
Betændelse i regnbuehinden og/eller årehinden skyldes oftest en fejlreaktion i kroppens eget immunforsvar (autoimmunitet). Sygdommen kan forekomme sammen med andre autoimmune sygdomme i kroppen såsom nogle gigt- og bindevævssygdomme. Sygdommen kan også være forårsaget af infektion. I cirka halvdelen af tilfældene kan man ikke finde en årsag til sygdommen.
De hyppigste årsager til regnbuehinde- og årehindebetændelse er:
Hvordan føles betændelse i regnbue- og årehinden (Uveitis)?
Ved regnbuehindebetændelse er øjet oftest rødt, lysfølsomt og smertende, og synet er som regel let sløret. I nogle tilfælde - for eksempel ved børnegigt - er der kun få eller ingen symptomer, og øjet er normalt at se på, ligesom synet i starten kan være normalt.
Ved årehindebetændelse er øjet som regel normalt at se på, og der vil sjældent være smerter. Synet kan være normalt, men ofte får man bevægelige sorte pletter i synsfeltet, og læsesynet kan være nedsat.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Diagnosen stilles ved en øjenundersøgelse med spaltelampe og mikroskop. I visse tilfælde vil man lede efter årsagen, for eksempel hvis øjenundersøgelsen giver mistanke om en infektion, eller hvis man har symptomer på en gigt- eller bindevævssygdom. Ofte vil den diagnostiske udredning bestå af en grundig udspørgen om symptomer på andre sygdomme - eventuelt suppleret med blodprøver og røntgenundersøgelser. I sjældne tilfælde vil man tage en prøve fra øjet (øjenvæsken eller glaslegemet) og undersøge for infektion.
Hvordan behandles sygdommen?
Behandlingen af regnbuehinde- og årehindebetændelse afhænger af årsagen til sygdommen.
-
Binyrebarkhormon. I langt de fleste tilfælde behandles regnbuehinde- og årehindebetændelse med binyrebarkhormon i form af øjendråber, tabletter eller indsprøjtninger omkring øjet eller i øjet. En regnbuehinde-betændelse kan som regel behandles med dråber, hvorimod en årehindebetændelse som regel kræver behandling med indsprøjtninger eller tabletter.
-
Antibiotika. I sjældne tilfælde, hvor der er mistanke om infektion, vil man supplere behandlingen med antibiotika - ofte i tabletform.
-
Pupiludvidende øjendråber. Ved regnbuehindebetændelse er der risiko for sammenvoksninger mellem regnbuehinden og linsen (se tegning). Man vil derfor almindeligvis også behandle en regnbuehindebetændelse med øjendråber, der udvider pupillen. Den behandling dæmper som regel også smerterne.
Udsigter for fremtiden
Regnbuehindebetændelse går som regel i ro efter et par ugers behandling, men har desværre tendens til at komme igen. Hos nogle bliver regnbuehindebetændelsen kronisk og kan kun holdes i ro ved langvarig behandling.
Årehindebetændelse har som regel et kronisk forløb og kræver i mange tilfælde langvarig behandling med binyrebarkhormon eller andre former for immundæmpende medicin. I nogle tilfælde kan en operation med fjernelse af øjets glaslegeme bedre tilstanden.
Ved kronisk regnbuehinde- og årehindebetændelse er der betydelig risiko for udvikling af følgesygdomme som for eksempel grå stær (katarakt), grøn stær (glaukom) og nethindesygdomme. I disse tilfælde kan synet blive permanent nedsat.
Hvad kan man selv gøre?
Man kan ikke selv forebygge regnbuehinde- og årehindebetændelse, men hvis man har en sygdom med øget risiko for udvikling af regnbuehinde- og årehindebetændelse såsom visse gigt- og bindevævssygdomme, bør man være opmærksom på symptomerne og søge øjenlæge, hvis de opstår.
Børn med børnegigt er i øget risiko for at udvikle en symptomfri form for regnbuehinde-betændelse, som kan få et meget alvorligt forløb, hvis den ikke behandles. Børn med børnegigt bør derfor undersøges regelmæssigt af en øjenlæge de første 7 år efter, at gigtdiagnosen er stillet.